RADNI SASTANAK REGIONALNOG PARTNERSTVA ZA PRAĆENJE I PROCJENU POTREBA NA TRŽIŠTU RADA KZŽ

“Nedostaje radnika u tekstilnoj industriji, prijevozništvu i medicini”

Objavljeno: 17.12.2017. JJ

U prostorima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, održan je radni sastanak Regionalnog partnerstva za praćenje i procjenu potreba, posebno deficitarnih zanimanja na tržištu rada Krapinsko – zagorske županije. Sastanku su prisustvovali predstavnici članova Regionalnog partnerstva: Krapinsko – zagorske županije, Zagorske razvojne agencije, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Obrtničke komore KZŽ i HZZ-a PU Krapina.

Prošlogodišnje preporuke

Na temelju Vladine Uredbe o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, te izrade i uzimanja u obzir preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, Regionalno partnerstvo razmatralo je preporuke za područje Krapinsko – zagorske županije za čiju izradu je zadužen HZZ PU Krapina.

Prošlogodišnje preporuke su revidirane prema statističkim podacima i relativnim pokazateljima o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile (brzina zapošljavanja, stopa zapošljavanja), iskazanim potrebama poslodavaca za pojedinim zanimanjima, uvidom dobivenim posredovanjem, te uvidom u upisne kvote (srednje škole i visoko obrazovanje).

Obrazovanje nezaposlenih

Posebno je naglašen nedostatak radnika u tekstilnoj industriji (najviše šivača, KV majstora), prijevozništvu i medicini (prije svega doktora i specijalista medicine). Na osnovnu procjena članova partnerstva, utvrđene su liste obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata, odnosno obrazovnih programa u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata.

Preporuke će, osim srednjih škola i visokih učilišta (vezano za planove upisa), koristiti Krapinsko – zagorskoj županiji, općinama, gradovima i drugim regionalnim dionicima kao smjernice za dodjelu stipendija učenicima i studentima, a HZZ PU Krapina za izradu plana obrazovanja nezaposlenih osoba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba