Potpredsjednik Županijske skupštine KZŽ Dragutin Ranogajec i vijećnik Daniel Vnuk podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u protiv župana Željka Kolara, Jake Andabaka i članova Nadzornog odbora Stubaka d.d.:

Uvidjeli smo da postoji opravdana sumnja da su počinjena teška kaznena djela protiv zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Objavljeno: 23.11.2017. Alen Brodar

Potpredsjednik Županijske skupštine KZŽ Dragutin Ranogajec i županijski vijećnik Daniel Vnuk, kao privatne osobe i, kako kažu, odgovorni građani Krapinsko – zagorske županije, podnijeli su u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kaznenu prijavu protiv krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, vlasnika Koncerna Sunce Jake Andabaka i još šest osoba, direktora društva i članova Nadzornog odbora Stubaka d.d.

Sporni članci 7 i 13

– Kaznenu prijavu USKOK-u podnijeli smo na temelju članka 13, koji jasno govori na temelju čega se može opteretiti imovina društva, te na temelju članka 7, koji jasno govori da se sve odluke Društva donose sa 100 posto glasova, znači, zajedno s članovima Nadzornog odbora i Uprave, ispred privatnog i javnog partnera, ali i na temelju internih akata Društva Stubaki d.d..

Daniel Vnuk i Dragutin Ranogajec ispred USKOK-a

Gospodin Ranogajec i ja proveli smo puna dva tjedna prikupljajući svu moguću relevantnu pisanu dokumentaciju vezanu za poslovni odnos javnog i privatnog partnera i vezanu za Društvo Stubaki d.d. Zajedno smo proučavali svaki od tih dokumenata, kao i Kazneni zakon. Tek tada kada smo uvidjeli da postoji opravdana sumnja da su počinjena teška kaznena djela protiv zlouporabe položaja i ovlasti službene osobe i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučili smo sastaviti tekst kaznene prijave koji smo predali USKOK-u – rekao je na današnjoj konferenciji za medije u Stubičkim Toplicama, ispred gradilišta projekta Stubaki d.d., Daniel Vnuk, dodajući da su zemljišnoknjižne čestice 3545 i 3550, čestice koje su bile u vlasništvu Županije unesene u Društvo Stubaki d.d., ali temeljem članka 13 Ugovora o javno – privatnom partnerstvu, gospodin Andabak, bez suglasnosti članova Županijske skupštine, nije mogao čak opteretiti ni zemlju koju je on osobno, odnosno njegovo Društvo, unijelo u projekt.

– Očekujemo od nadležnih državnih institucija da na temelju podnesene prijave, zajedno sa svim podnesenim materijalnim dokazima koje smo koristili prilikom sastavljanja same prijave, poduzme potrebne istražne radnje i na temelju toga daljnja postupanja – rekao je Vnuk, koji kaže da je kao osoba koja je ovdje rođena, duboko potresen činjenicom da se gotovo jedno cijelo desetljeće od obećavanih investicija, nažalost, nije desilo ništa i da je to zapravo jedan debakl svih županijskih vlasti koje su predstavljale javnog partnera u ovom projektu, koje su u ovoj priči bile pasivan promatrač, s obzirom na to da nitko od njih nije vršio pritisak na privatnog investitora da krene s radovima.

– Gospodin Andabak, da je imao iskrenu volju ulagati u ovaj projekt, već bi krenuo s radovima. Sam slučaj terećenja zemljišta naravno da upućuje na to da je počinjeno kazneno djelo, s obzirom na to da je cjelokupnom stanovništvu Krapinsko – zagorske županije, posebice stanovnicima Stubičkih Toplica, bilo prešućeno da je imovina koja je unesena u projekt, založena za potrebe financiranja nekih drugih potreba. Kao što je gospodin Andabak na prethodnoj press konferenciji rekao, za potrebe osiguravanja likvidnosti njegovog povezanog društva. Članak 13 Ugovora o javno – privatnom partnerstvu sam jasno govori da se imovina društva može opteretiti hipotekom ili nekim drugim teretima, isključivo za potrebe realizacije projekta Stubaki. Nažalost, Stubičke Toplice, pa i cijelo Hrvatsko zagorje, danas od cijelog projekta Stubaki nemaju ni “s” i upitno je kada će doći do toga – zaključuje Vnuk, na što je Ranogajec dodao:

Hipoteka od 1,8 mil. eura

– Tražili smo podatke o aneksu koji se sklapao, odnosno, odgovor na pitanje zašto investitor nije započeo nikakve radove. Kasnije smo saznali da je protivno članku 13 iz Ugovora, zemljište stavljeno pod hipoteku. To je izravno kršenje samog Ugovora i to je zlouporaba javnih ovlasti i gospodina Kolara, ali i svih onih koji su unutar društva predstavljali upravu, predstavljali tog javnog partnera, i svih onih koji su dobili povjerenje od građana Krapinsko – zagorske županije da brinu o imovini svih nas Zagoraca. Učinjena je velika šteta za stubički kraj, u proteklih devet godina tu su trebala biti otvorena nova radna mjesta, a zbog nesavjesnog rada i poslovanja svi koji su u to uključeni, imamo situaciju da smo USKOK-u predali kaznenu prijavu protiv prvooptuženog gospodina Kolara s još sedam suoptuženih koji su mimo svih akata dozvolili da se imovina javnog partnera optereti s 1,8 milijuna eura, i u ovom trenutku, mi da imamo drugih deset partnera koji bi željeli raditi, dok se ne skine hipoteka s tog zemljišta, nemoguće je da bilo tko uđe i da bilo što radi. Priča o tome da je to bio javno dostupan podatak i da samo treba znati čitati, ne pije vodu. Gospodin Kolar je to trebao javno iznijeti na sjednici Skupštine i sve članove o tome obavijestiti. Također, ako su već stavljali zemljište pod hipoteku, odluku o tome trebala je donijeti Županijska skupština. To je suština prijave koju smo mi predali – objasnio je Ranogajec.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, prvoosumnjičeni iz kaznene prijave, novinarima je objasnio da je sve već rekao na pressici prije dva tjedna.
– Ako uvažena gospoda imaju bilo kakve dokaze koji upućuju na bilo kakvo kazneno djelo, ja sam im već tada rekao da je dužnost svakog građanina da to prijavi. Drago mi je da su to napravili i želim da Državno odvjetništvo odmah uzme predmet u ruke i da ga odmah obradi. Kao krapinsko – zagorski župan nisam donio nijednu odluku, nijedan zaključak, niti sam potpisao ijedan ugovor koji bi imalo štetio interesima Krapinsko – zagorske županije i to će se i dokazati. Politika bi trebala biti častan posao. Morate biti spremni časno sudjelovati u utakmici i časno izgubiti. Očigledno nisu svi spremni na to – zaključio je Kolar.

Željko Kolar i Jako Andabak potpisali su novi Dodatak ugovoru početkom studenog

Upit smo poslali i u Koncern Sunce, no odgovor još nije stigao, dok nam je načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak kratko prokomentirao slično kao i župan Kolar:
– Ukoliko postoje saznanja o radnjama koje nisu u skladu sa zakonom, onda je svaki građanin dužan to prijaviti, a dalje neka institucije rade svoj posao – rekao je.

Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak



UPITALI SMO ZA OBRAZLOŽENJE I IMA LI OSNOVA U PRIJAVI I POZNATOG ODVJETNIKA

Vladimir Terešak: U radnjama prijavljenih osoba stječu se sva bitna obilježja navedenih kaznenih djela

Odvjetnik Vladimir Terešak

Imaju li Dragutin Ranogajec i Daniel Vnuk osnovu za kaznenu prijavu USKOK-u, upitali smo i poznatog odvjetnika Vladimira Terešaka.
– Ako je to točno što piše u prijavi, onda proizlazi da su oni prekršili odredbe i članka 7 i članka 13 Ugovora o javno – privatnom partnerstvu. Prema ovome, Društvo Stubaki d.d. nije smjelo založiti nekretninu za neke druge svrhe, osim za realizaciju projekta, niti je to smio Nadzorni odbor odobriti, a Skupština to ni nije odobrila.

Stoga držim da se u radnjama prijavljenih osoba stječu sva bitna obilježja kaznenih djela, a s obzirom da je gospodin Kolar službena, a ne odgovorna osoba, to je u nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ukratko, postoji osnovana sumnja da su počinjena sljedeća kaznena djela: Zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona, stavka 1 i 2, u slučaju župana, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, odnosno ako je pritom pribavljena i znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, kazna zatvora od jedne do 12 godina zatvora. A u slučaju ostalih prijavljenih, kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. Kaznenog zakona, stavka 1 i 2, za što je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a ako je pritom pribavljena i znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, od jedne do deset godina – objasnio je Terešak, dodajući da, što se tiče hipoteka, ako postoje glavna i sporedna, a u slučaju da dođe do ovrhe, ovršuje se sve ono što je dano pod hipoteku, da bi se namirila potraživanja.
– Jer gledajte, da je glavna hipoteka vrijedila kolika su potraživanja, ne bi se ni tražila sporedna hipoteka – zaključio je Terešak.



PETOOSUMNJIČENA SONJA BOROVČAK, ČLANICA NO-a STUBAKA d.d.:

Ovo je van svake pameti – sada bismo svi trebali poduprijeti da se projekt konačno realizira, a ne ovako

Sonja Borovčak

Petoosumnjičena u prijavi je bivša krapinsko – zagorska županica i članica Nadzornog odbora Stubaka d.d., Sonja Borovčak. Telefonski je prokomentirala kaznenu prijavu:
– To je stvarno van svake pameti. Sve smo radili javno, transparentno, a sve što se radilo, financijski za Županiju nema niti lipe nikakve štete. Pa mi imamo te zadužnice, odnosno mjenice koje se mogu aktivirati, a novim Dodatkom ugovoru je to još i povećano, nikom se ništa nije pogodovalo. Ja sam članica Nadzornog odbora, koji jednom godišnje na uvid dobije poslovanje tvrtke i radilo se sve što je u ugovoru i ništa van toga. Osim toga, nije da Andabak baš ništa nije napravio u Zagorju. Već je dosad dosta uložio, imao je ledinu tamo, a trebao je dobiti i koncesiju za toplu vodu. Bile je dosta administrativnih prepreka i treba biti realan u tome. Osim toga, imamo Bluesun hotel Kaj koji može biti na ponos u Mariji Bistrici, a dosta je Andabak uložio i u bolnicu Sv. Katarina, koja promiče zdravstvene usluge u Zagorju i puno šire. Tako da stvarno ne znam čemu ova prijava. Definitivno, treba ga požuriti, ali sada bi svi trebali poduprijeti da se stvarno krene u projekt i realizira, a ne ovako. To je loša poruka i budućim investitorima – zaključila je Sonja Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba