TPK OROMETAL IZ OROSLAVJA USPJEŠNO PRIVEO KRAJU PROJEKT VRIJEDAN VIŠE OD 10,5 MILIJUNA KUNA, OD ČEGA JE 2,7 MILIJUNA STIGLO IZ EU FONDOVA

DOBAR MENADŽMENT S VIZIJOM, GARANCIJA JE DOBRIH REZULTATA: Ovo je značajno povećalo naše proizvodne kapacitete, povećat će se i broj zaposlenih

Objavljeno: 31.10.2017. Alen Brodar

Poduzeće TPK Orometal iz Oroslavja uspješno je privelo kraju projekt dogradnje proizvodne hale i nabave strojeva, sufinanciran sredstvima Europske unije, a tim je povodom organiziran obilazak pogona.
Poduzeće se bavi projektiranjem i proizvodnjom parnih i vrelovodnih kotlova, tlačnih i netlačnih spremnika te izmjenjivača topline. Osnovano je 1957. godine kao servisna radionica, a 1992. godine postaje dioničko društvo u većinskom privatnom vlasništvu. U posljednjih 15 godina udvostručilo je opseg proizvodnje u odnosu na protekla razdoblja, a osmišljeni su i tehnološki zahtjevniji proizvodi koji su većih dimenzija i težine, pa tako Orometal sada projektira i isporučuje kompletna postrojenja za proizvodnju industrijske pare i vrele vode. No, s obzirom na povećan opseg proizvodnje i rastuće potrebe kupaca, javio se problem nedostatka prostora i proizvodne opreme za proizvodnju većih i težih kotlova, kao i problem nedostatnih kapaciteta i opremljenosti kapaciteta za zadovoljavanje potreba kupaca i širenja tržišta prodaje.

Projekt prijavili 2015.

Zato je društvo 2015. godine prijavilo projektni prijedlog “Povećanje proizvodnih kapaciteta i osuvremenjivanje tehnološkog procesa TPK Orometal d.d.”, na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava “Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu”, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se sastojao od dva elementa: nadogradnje postojeće proizvodne hale i nabave strojeva – aparata za zavarivanje, mosne dizalice i savijačice lima. Projektni prijedlog je pozitivno ocijenjen te je 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i HAMAG-BICROM. Prema Ugovoru, ukupna vrijednost projekta određena je na 10.570.182,78 kuna, a društvu je dodijeljeno 2.691.195,85 HRK (35 posto od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 7.602.966,72 kuna). Razdoblje provedbe projekta bilo je od 1. svibnja 2016. do 1. studenoga 2017. godine.
– Radilo se o značajnoj investiciji, a to je prvenstveno proširenje proizvodnih kapaciteta, izgradnja 800 četvornih metara nove hale, u sklopu koje je ugrađen kran nosivosti 50 tona. To je značajno povećalo naše kapacitete jer smo dugi niz godina imali problem, prvenstveno s pomanjkanjem proizvodnog prostora, a problem je bio i taj što su naše dosadašnje hale bile kapacitirane za terete od 15 do 20 tona. Naime, naš je najveći kran dosad bio nosivosti 15 tona. U zadnje vrijeme radimo sve zahtjevnije objekte, sve većih gabarita i težina. U našem pogonu ima dosta parnih kotlova. Oni najveći su za HEP, za zagrebačke toplane i za termoelektranu Plomin, imamo nekoliko kotlova za Nizozemsku, jednog nizozemskog partnera s kojim dugi niz godina surađujemo i svake godine isporučujemo desetak i više kotlova. Posla ima, imali smo dosta i prekovremenih sati, ali nedostaje kvalitetne radne snage – rekao je prilikom obilaska pogona generalni direktor Dragutin Družinec.
TPK Orometal trenutno zapošljava 117 radnika, odnosno, zadnjih desetak godina taj broj varira od 110 do 125. Radi se o izvozno orijentiranom poduzeću, čiji se godišnji izvoz kreće između 30 i 80 posto, ovisi kako koje godine, s time da u posljednjih desetak godina nije pao ispod 30 posto.

Prepoznata kvaliteta

– Svi mi znamo što Orometal znači za oroslavski kraj i šire. Kao što ste čuli, ovdje se ne radi samo o ulaganjima, već i o zapošljavanjima, i o suradnji s Europskom unijom i ministarstvima, a proizvodi Orometala, ja ih vidim često kako izlaze iz Oroslavja i odlaze u cijeli svijet. Znači, kvaliteta proizvoda, rada i procesa prepoznata je u cijelom svijetu i na to sam posebno ponosan. Mogu reći da su i Gradsko vijeće i Grad Oroslavje prepoznali napore Orometala, pa je oslobođeno plaćanja komunalnog doprinosa u samom početku, kada se gradila hala – istaknuo je gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.
Prijavu i provedbu projekta, TPK Orometal odradio je u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, a u obilasku pogona bili su Damir Strejček, voditelj Odjela za gospodarsku i poduzetničku infrastrukturu u ZARA-i i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Ovo je jedan dokaz da i u Krapinskoj – zagorskoj županiji, i u Oroslavju, i u Republici Hrvatskoj možete raditi i možete konkurirati. Ako imate viziju, ako imate cilj, imate dobar menadžment, imate i dobre rezultate – rekao je Ferek – Jambrek.
Projekt je pohvalio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, Josip Grilec, koji je rekao kako je ovo značajan doprinos gospodarstvu Krapinsko – zagorske županije.
Očekivani rezultati projekta su povećanje prihoda od prodaje za pet posto, povećanje prihoda od izvoza za pet posto te povećanje broja zaposlenih za 14 osoba u odnosu na godinu koja je prethodila projektnoj prijavi.



DAMIR STREJČEK, VODITELJ ODJELA ZA GOSPODARSKU I PODUZETNIČKU INFRASTRUKTURU U ZARA-i

“U drugoj fazi natječaja, u Zagorje bi moglo stići više od 50 milijuna kuna investicija”

Damir Strejček, voditelj Odjela za gospodarsku i poduzetničku infrastrukturu u ZARA-i, dao je svoj osvrt na korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova od strane zagorskih poduzetnika.
– Smatram da se bespovratna sredstva dobro koriste, mi smo konkretno za ovaj prošli natječaj imali četiri prijave, od kojih su sve četiri prošle. To je bilo ukupno više od 35 milijuna kuna investicija, znači, oko 15 milijuna bespovratnih sredstava. Sada je u najavi faza II natječaja “Izgradnja proizvodnih kapaciteta MSP i ulaganje u opremu”, i već imamo pet – šest projekata u najavi, mislim da će to premašiti 30 milijuna kuna, ako ne i 50 milijuna kuna investicija. Poduzetnici se prijavljuju i na ostale projekte, dakle, svi natječaji nailaze na dobar odaziv poduzetnika, mi im pomažemo koliko možemo, dakle, rezultati su dobri. Iznenađuje nas koliko imamo svježih ideja i dobrih poduzetnika koji su zaista konkurentni na svjetskom tržištu – istaknuo je Strejček.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba