EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: Delegacija Svetišta MBB i Općine Marije Bistrica na sastanku s premijerom dobila zeleno svjetlo za dva kapitalna projekta

SASTANAK KOD PLENKOVIĆA URODIO PLODOM: Gradit će se 160 mil. kuna vrijedna poddionica brze ceste od Zlatar Bistrice s izlazom u Mariji Bistrici, te Srednja glazbena škola

Objavljeno: 23.10.2017. Alen Brodar

Prije mjesec dana predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića posjetila je delegacija Svetišta Majke Božje Bistričke i Općine Marija Bistrica – rektor Svetišta, preč. Domagoj Matošević, bivši rektor mons. Zlatko Koren, predsjednik Općinskog vijeća Marije Bistrice Teodor Švaljek i općinski načelnik Josip Milički. Tražili su taj sastanak kako bi razgovarali o ključnim projektima vezanim za Mariju Bistricu, koji bi se financirali iz nacionalnih fondova.

Ušla u prioritet

– Prva tema je bila brza cesta, za koju je bi se čvor na području općine Marija Bistrica otvorio krajem sljedeće godine, a u prvotnom planu je bilo da se ostatak od Zlatar Bistrice do Popovca izvodi u dvije dionice: Zlatar Bistrica – Kašina i Kašina – Popovec. S obzirom na zahtjevnost dionice i sam trošak izvođenja, koji prelazi milijardu kuna, smatramo da je bilo logično da se ubaci posebna poddionica, od Zlatar Bistrice, s izlazom Marija Bistrica, jer bi po onom prvom planu sve trajalo za nas predugo. Tražili smo stoga da se ta poddionica od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, u dužini od tri kilometra, vrijedna 160 milijuna kuna stavi u prioritet – otkrio nam je načelnik Marije Bistrice Josip Milički, dodajući da je u toj poddionici uključen i prvi od nekoliko tunela koji će se graditi na brzoj cesti, u dužini od 530 metara, u brdu iza naselja Podgrađe.
– Premijer je shvatio važnost stavljanje te poddionice u prioritet, da brza cesta ne završava negdje u polju, već na izlazu Marija Bistrica, ministar prometa Butković je također to podržao i prije tjedan dana nam je na radnom sastanku direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić obznanio da je ta poddionica stavljena u program i da će se intenzivno krenuti u otkup zemljišta i projektiranje – objasnio je Milički.
Procijenjeno je da za samo izvođenje radova potrebno godinu i pol do dvije godine, a, kako kaže Milički, vjeruje se da bi se s radovima prema Mariji Bistrici moglo početi i prije nego što se službeno otvori čvor Zlatar Bistrica.

Poziv u ministarstvo

– Ta cesta nije važna samo za Mariju Bistricu i Svetište MBB, već za cijeli istočni dio Krapinsko – zagorske županije – zaključio je Milički.
Druga tema o kojoj je pričano s premijerom, bila je Srednja glazbena škola u Mariji Bistrici, s mogućnošću odjeljenja strukovne škole turističkog smjera.
– I za to je premijer konstatirao da je potrebno Mariji Bistrici te očekujemo poziv u resorno ministarstvo da ponovno pokrenemo tu inicijativu – zaključio je načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba