NA AKTUALNOM SATU DANAŠNJE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE, ZDS-OVA VIJEĆNICA NINA GRADIŠKI ZRINSKI PONOVNO POKRENULA VRUĆE PITANJE REALIZACIJE PROJEKTA STUBAKI

JE LI UISTINU PRONAĐEN MODEL FINANCIRANJA? Župan Kolar: Na sljedećoj Skupštini dobit ćete novi aneks ugovora, s kojim ćemo se novčano osigurati za početak radova na projektu

Objavljeno: 05.10.2017. JJ

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine KZŽ, na Aktualnom satu, postavljeno je ukupno šest pitanja, a jedno od pitanja postavila je vijećnica Nina Gradiški Zrinski (ZDS), koja je krapinsko – zagorskog župana upitala što je s projektom “Stubaki”, budući da su istekli svi rokovi, pa i oni iz aneksa Ugovoru koji je potpisan još u veljači 2014. godine, a kojim se za tri i pol godine produžio već tada debelo premašeni rok izgradnje. I mi smo krajem kolovoza ove godine, nakon što je župan Kolar održao sastanak s Jakom Andabakom iz Koncerna Sunce, napisali da je Andabak i dalje zainteresiran za tu investiciju, a Kolar nam je tada rekao da je tražio da Andabak napravi prijedlog novog terminskog plana, nakon čega će razgovarati i vidjeti s kakvim će se prijedlogom aneksa ugovora ići prema Županijskoj skupštini na sljedećoj sjednici. Ta sljedeća sjednica je danas i na dnevnom redu nije projekt Stubaki, no župan Kolar najavio je da će se sljedeća sjednica Skupštine održati već za dva do tri tjedna, dobrim dijelom upravo zbog novog aneksa Ugovora o projektu Stubaki.

Zaštitna klauzula

– Projekt smo započeli sukladno Ugovoru koji imamo i koji nam je istekao 10. kolovoza i naravno, krenuli smo u pregovore s gospodinom Andabakom, oko, ili raskidanja ugovora, a to znači gašenje poduzeća, ili nekakvog prolongiranja. Bili smo uvjereni da ćemo biti na današnjoj Sjednici s tim Ugovorom, međutim, nismo, i to je jedan od razloga zašto će sljedeća Skupština biti tako brzo. Sjećam se traženja klauzule, i mislim da se puno ne bi promijenilo. Reći ću zbog čega. U ovakav ogroman projekt idete u dobroj vjeri. Ovakvi investitori ne stoje u redu. Takvih ogromnih investicija u kontinentalnom dijelu Hrvatske nema. Vrlo ih je malo i na moru. Tamo su intenzivnije počeli ulagati u takve velike projekte iz tog razloga što je toliko skočio promet u turizmu, dolascima i noćenjima, da investicije koje su se inače isplaćivale za 13 – 14 godina, sada se na moru isplaćuju za sedam godina. To je taj trenutak kad investitor odluči investirati. Mi smo ovog puta, ako budemo došli pred Skupštinu s Ugovorom da nastavljamo suradnju, tražili novčano osiguranje, ali u prvom dijelu, znači, za početak, ne za završetak. Vjerujem da će takva klauzula biti u Ugovoru i dao Bog da je nikad ne morali koristiti. Kroz moj ured je prošlo niz investitora, mnogi se nisu odlučili za investiciju, a ja sam rekao “ili sad, ili nikad”. Mi smo napravili Master plan turizma do 2025. godine, i jedan od bitnih elemenata da dosegnemo te brojke, upravo je projekt Stubaki. Novi hoteli u Krapinskim Toplicama, uz dužno poštovanje, će povećati konkurenciju, dati nam novi broj smještajnih kapaciteta, ali neće nam dignuti destinaciju. Projekt poput Stubaka podignut će destinaciju na višu razinu i to je upravo ono što smo željeli, uz onih deset kapitalnih projekata koje smo si postavili, unaprijed znajući da je gotovo nemoguće da ćemo ih sve realizirati. Međutim, i sami znate da ako nemamo projekte navedene u Strategiji, ne možemo ih kandidirati na EU fondove. Molim vas strpljenje do sljedeće sjednice Skupštine, koja će biti za dva – tri tjedna, na kojoj ćemo imati novi prijedlog aneksa Ugovora projekta Stubaki, sa zaštitnom klauzulom za Krapinsko – zagorsku županiju – rekao je župan Kolar.

“Teška realizacija”

Inače, Jako Andabak bio je jedan od panelista na jučerašnjoj konferenciji “Može li hrvatski turizam 365?”, održanoj u Zagrebu, čiji je cilj bio identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse i rješenja te recepte za razvoj cjelogodišnjeg turizma u Hrvatskoj. Tamo se osvrnuo i na razloge zašto projekt Stubaki još nije realiziran.
– Još 2007. godine kad smo htjeli obnoviti Stubake, i kad je krenula riječ o tom projektu, bila je ideja da se povuku sredstva iz tadašnjih fondova, jer je tad postojao natječaj na koji se mogao aplicirati takav projekt. Zbog niza razloga, do prijave na natječaj nije došlo, te se projekt Stubaki tad nije realizirao. Kasnije, više nije bilo mogućnosti apliciranja tog projekta na fondove, jer nije postojao i još uvijek ne postoji takav natječaj na koji bi se moglo prijaviti projekt. Sadašnja vlast je u predizbornoj kampanji najavljivala mogućnost korištenja vaučera u turizmu, što još uvijek nije realizirano. S druge strane, oporba je u kampanji najavljivala smanjenje stope PDV-a u turizmu, što bi bilo idealno za sve poduzetnike u turizmu, jer bi na taj način postojao financijski prostor za investicije. Kako nisu došli na vlast, tako se ni stope PDV-a nisu smanjile, a pitanje je da li bi se smanjile i da su došli na vlast. Ovako, danas nema ni vaučera, ni smanjene stope PDV-a. Poduzetnici tako nisu u mogućnosti investirati sredstva u nove pothvate, jer novca nemaju, s obzirom da sve što im ostane moraju dati državi. Zato se ni projekt Stubaki teško može realizirati, jer ne postoji mogućnost sufinanciranja od strane države, odnosno EU fondova – rekao je Andabak. Budući da je župan Kolar najavom sljedeće sjednice Županijske skupštine implicirao da je postignut dogovor s Andabakom, ostaje za vidjeti hoće li uistinu tako i biti i je li ipak pronađen model financiranja kapitalnog projekta “teškog” oko 100 milijuna eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba