U ENERGETSKOM CENTRU BRAČAK OTVORENA ČETVRTA CROENERGY KONFERENCIJA

“Zagorje je zaslužilo biti domaćin ovog važnog foruma, zahvaljujući kontinuiranom radu na projektima energetske učinkovitosti”

Objavljeno: 03.10.2017. JJ

Otvorena je četvrta Croenergy konferencija, koja se održava svake neparne godine od 2011. godine, a nastala je kao platforma za promišljanje o EU projektima i njihovoj provedbi te financiranju te se etablirala kao najznačajnija energetska konferencija u Republici Hrvatskoj, usmjerena isključivo na financiranje i provedbu projekata.
Pozdravivši okupljene, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i predsjednik FEDARENE Julije Domac pojasnio je kako će izgledati ovogodišnja konferencija.
– Na ovoj konferenciji pokušat ćemo manje pričati ex cathedra, tako da na cijeloj konferenciji imamo samo dvije prezentacije, a više ćemo diskutirati, promišljati i zajedno razvijati projekte s ciljem da znanje koje je akumulirano u energetskim agencijama, u REGEA-i, u proteklih devet godina, s našim županijama, našim gradovima, pokušamo prenijeti na kolege koji dolaze iz regije, i na ostatak Hrvatske. Ideja je bila pokazati da se može raditi onako kako to rade najbolji u Europi i nadam se da će sudionici ove konferencije po njenom završetku s tim zaključkom otići odavde – rekao je Domac.

Povezivanje s drugima

Ove godine konferencija tako poprima oblik financijskog foruma koji će okupiti privatni i financijski sektor, a podijeljena je na niz interaktivnih predavanja i radionica, usmjerena na B2B komunikaciju i umrežavanje u cilju ostvarivanja novih modela financiranja te poticanja novih investicija, uz panele na kojima će sudjelovati vodeći stručnjaci i predstavnici nadležnih ministarstava (MRRFEU i MGIPU), državnih agencija, poslovnih i razvojnih banaka, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije te gospodarskih subjekata. Svečanosti otvorenja nazočili su brojni dužnosnici te predstavnici raznih institucija, među kojima su bili i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić, te zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek.
– Grad Zagreb jedan je od suosnivača ove Regionalne energetske agencije. Posebno nam je drago što Agencija ne djeluje samo na našem području, znači, Zagrebačke, Krapinsko – zagorske i Karlovačke županije, nego i na području cijele Hrvatske, pa i cijele Europe. Jako je važno povezati se s drugim regijama, pokupiti dobra iskustva, učiti iz onih loših, i raspraviti sve što je potrebno da bismo potaknuli investicije energetske obnove i učinkovitosti – rekla je Jozić.

Obnova škola

Otvorenju konferencije nazočio je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je izrazio zadovoljstvo što se Croenergy konferencija ponovo održava u Zagorju.
– Mi smo pokazali kako se tehnologijom 21. stoljeća može obnoviti dvorac iz 19. stoljeća, da to bude jedna moderna, niskoenergetska građevina. I ono što je još bitnije jest da je ovdje sjedište REGEA-e, koja eto, već četvrti puta organizira konferenciju CROENERGY. Posebno mi je drago da je ovo već druga koja se odvija na području Krapinsko – zagorske županije, što također puno govori samo za sebe, da smo mi to zaslužili jednim dugotrajnim, kontinuiranim i planiranim radom na projektima energetske učinkovitosti. Izrazito smo ponosni što je model subvencioniranja podizanja razine energetske učinkovitosti za građanstvo, kojeg smo mi pokrenuli, preuzeo Fond za zaštitu okoliša i primijenio ga na područje cijele Hrvatske. Svakako valja istaknuti i naš projekt energetske obnove škola na području Krapinsko – zagorske županije, za kojeg smo dobili međunarodnu nagradu Energy Globe, svojevrsnog “energetskog Oscara” – rekao je župan Kolar.
Konferencija se održava do 5. listopada i to pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, a uz potporu Europskog udruženja energetskih agencija i regija FEDARENE te institucionalne partnere Europsku banku za obnovu i razvoj i Hrvatsku banku za obnovu i razvitak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba