U PREGRADU STIŽU PRVA SREDSTVA IZ EU FONDOVA

U Kolariji će se izgraditi reciklažno dvorište, za koje je odobreno 1,5 milijuna kuna

Objavljeno: 02.10.2017. JJ

Gradu Pregradi odobrena su prvi sredstva iz EU fondova. Radi se o iznosu nešto manjem od 1,5 milijuna kuna, koje je odobrilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, za izgradnju reciklažnog dvorišta. Vrijednost investicije je 1,7 milijuna kuna, a reciklažno dvorište bit će središnji objekt za odvojeno sakupljanje, razvrstavanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada, na kojem je moguće odvajanje svake komponente kao buduće sirovine za reciklažu.

Prvi radovi u proljeće

Dvorište će se izgraditi u Kolariji, pokraj lokacije gdje se održava Izložba stoke i konja Krapinsko – zagorske županije, a prostirat će se na površini od oko 965 četvornih metara. Njime će upravljati Niskogradnja d.o.o., a sredstva za njegov rad bit će osigurana od strane upravitelja te gradskim proračunom. Pripremne radnje za realizaciju projekta započet će odmah po potpisu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, dok se početak radova na izgradnji planira u proljeće sljedeće godine. Pregračani će ondje moći odlagati otpadni papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, električnu i elektroničku opremu te drugi problematični otpad, a uredit će se i tzv. “Kutak ponovne uporabe”, gdje će građani donositi stvari koje im ne trebaju, kako bi ih mogli uzeti ljudi slabijeg imovinskog statusa.

Nadogradnja “kutka”

Stvari prikladne za ponovnu upotrebu bit će izložene u uredskom kontejneru te sklopivim stolovima postavljenima na postojećem prostoru. Planira se i nadogradnja “kutka”, na način da se proizvodi obnove, poprave, preprodaju, ponovno proizvedu te nadograde. Projekt je u potpunosti u skladu s principima održivog razvoja, zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša jer smanjuje količinu otpada koja se odlaže u prirodu te se povećava sortiranje i ponovna uporaba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba