FESTIVALOM DJEČJE KAJKAVSKE POPEVKE, ZAVRŠILA MANIFESTACIJA “DANI KAJKAVSKE RIJEČI”

Kajkavsko glazbeno stvaralaštvo bogatije za 19 novih skladbi

Objavljeno: 02.10.2017. JJ

Festivalom dječje kajkavske popevke, 46. po redu, završilo je 48. izdanje manifestacije “Dani kajkavske riječi” u Zlataru. U Osnovnoj školi Ante Kovačića izvedeno je 19 novih kajkavskih popevki, koje se nastale uglazbljivanjem stihova s prošlogodišnjeg zlatarskog “Zbora malih pjesnika”, od strane učenika osnovnih škola kajkavskog govornog područja, uz pomoć njihovih učitelja glazbenog.

Revijalni karakter

Pjevali su izvođači iz Hrvatskog zagorja, Međimurja, Gorskog kotara, te zagrebačkih i varaždinskih škola, a Festival je bio revijalnog karaktera. Pjevače je pratio Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Recitirane su i pjesme s ovogodišnjeg “Zbora malih pjesnika”, a zapjevala je i Zlatarščanka Manda Sviben, studentica Glazbene akademije. Posebnu zahvalu za svoj dugogodišnji pedagoški glazbeni rad s djecom dobila je profesorica Josipa Hopek.
Na samom početku Festivala, prisutne su pozdravili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek. Na Festivalu je bila i Marica Mikec, pomoćnica ministrice kulture. Manifestaciju je službeno zatvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Povijesni jezik

– Naš kajkavski jezik je neopisiva vrijednost naše tradicije, svega onoga što mi kao kajkavci, Zagorci, Turopoljci, Međimurci, Podravci, Gorani, baštinimo i čuvamo. Radimo na tome i dalje, jer to je ljepota i hrvatske tradicije, povijesti i hrvatskog identiteta. Stoljećima smo kajkavski sačuvali, danas je priznat kao povijesni jezik, čuvajmo ga i dalje za generacije koje dolaze – istaknuo je Tušek.
Ova glazbena priredba pedagoškog karaktera utemeljena je 1971. godine, kada su prvi puta uglazbljeni stihovi s književne priredbe “Zbor malih pjesnika”. Cilj Festivala je njegovanje kajkavske riječi i poticanje sustavnog glazbenog stvaralaštva u osnovnim školama, pri čemu se daje prilika glazbeno nadarenim učenicima da se ogledaju u skladateljskom radu. U 46 godina postojanja Festivala dječje kajkavske popevke, izvedeno je 800-tinjak popevki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba