EUROPSKI DAN BEZ POGINULIH U PROMETU OBILJEŽIT ĆE SE 21. RUJNA

UKLJUČITE SE I VI: Potpišite prisegu o poželjnom ponašanju u prometu ili se aktivirajte na društvenim mrežama

Objavljeno: 14.09.2017. JJ

Europski dan bez poginulih u prometu obilježit će se u četvrtak, 21. rujna, tijekom Europskog tjedna mobilnosti. European Day Without A Road Death ili Projekt EDWARD ovime ulazi u drugu godinu realizacije, a cilj mu je dan bez poginulih osoba u prometu. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije (TISPOL), a podržava ga Europska komisija. Cilj je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima; o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu te da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti.

Potpisivanje prisege

– Vjerujemo da Projekt EDWARD može značajno doprinijeti smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. U projekt se možete se uključiti potpisivanjem prisege o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu putem projectedward.eu ili biti dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD – poručuju iz TISPOL-a.
Projekt EDWARD pokrenut je pošle godine i u prvom je izdanju bio odlično prihvaćen. Prisegu je potpisalo više od 103 tisuće osoba, a preko 80 različitih događanja bilo je organizirano diljem Europe. Kampanje na društvenim mrežama, #seatbeltselfie i #projectEDWARD, vidjelo je preko 19 milijuna ljudi.

173 poginule osobe

Tijekom prošlogodišnjeg Europskog dana bez poginulih osoba u prometu, u prometu su smrtno stradale 43 osobe u 31 državi, dok je u 2015. ta brojka iznosila 70. Devetnaest zemalja nije imalo poginulih u prometu, a među njima je bila i Republika Hrvatska.
Prema podacima za Republiku Hrvatsku, u sedam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama 173 osobe su poginule, a 1473 je bilo teško ozlijeđeno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba