NEKOLIKO DESETAKA TISUĆA HODOČASNIKA I OVE SE GODINE NA BLAGDAN VELIKE GOSPE OKUPILO U MARIJI BISTRICI

Kardinal Bozanić: Blaženi Alojzije Stepinac veliki je hvalospjev svetosti, ispjevan hrvatskom dušom, koji odzvanja cijelom Crkvom

Objavljeno: 16.08.2017. JJ

U najvećem hrvatskom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, na blagdan Velike Gospe okupilo se 40-ak tisuća hodočasnika, a euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s rektorom svetišta, preč. mr. Domagojem Matoševićem.
U svojoj homiliji, istaknuo je kako se u Bistričkom svetištu misao sama od sebe veže uz blaženog Alojzija Stepinca, pastira i mučenika, čiji je život povezao s Marijin hvalospjevom.

Obećanje Kristu

– U javnosti se, posebno od promicatelja osporavanja svetosti blaženoga Alojzija, može čuti da nije potrebno vraćati se u prošle događaje i isticati Stepinčev lik, jer – govore nam – on više nije aktualan. Treba, prema njima, sadašnjosti pristupiti na suvremeniji način. No, nema ničega što bi bilo suvremenije od Boga i od njegove prisutnosti u životima onih koji su sebe stavili u službu Božje providnosti i ljubavi. (…) Nije li nam sveti papa Ivan Pavao II. s ovog mjesta onog povijesnog dana, 3. listopada 1998. godine poručio: “Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojemu narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. Evo glavnih točaka: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. Dobro je znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju nego li izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi”. Ove riječi svetoga Pape treba dobro zapamtiti – rekao je kardinal, te dodao kako su vidljivi brojni plodovi milosti od proglašenja kardinala Stepinca blaženim.

Služba se nastavlja

– Služba blaženog Alojzija se nastavlja: bio je neumoran dok je aktivno obavljao pastirsku službu, postao je moćniji po trpljenju u zatvoru i zatočeništvu, a nakon smrti ostaje Alojzije Stepinac veliki naš zagovornik kod Boga. (…) Braćo i sestre u Kristu, kao zagrebački nadbiskup, s ovog povijesnog prostora beatifikacije, danas s ponosom ističem: blaženi Alojzije je veliki hvalospjev svetosti, ispjevan hrvatskom dušom, koji odzvanja cijelom Crkvom, a razumije ga i lako ga prepoznaje srce čovjeka – zaključio je kardinal Bozanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba