U DVORU VELIKI TABOR ODJEKIVAT ĆE ZVUCI ORGULJSKOG POZITIVA SA SUSJEDNOG BREGA

U sklopu 24. festivala “Orgulje Heferer”, uživajte u koncertu orguljaša Alena Kopunovića Legetina i sopranistice Dolores Leko

Objavljeno: 27.07.2017. JJ

Orguljski pozitiv oblik je orgulja koji datira iz srednjeg vijeka. Riječ je o malom glazbalu s jednim manualom koje je napravljeno da bi bilo više ili manje mobilno. Takva su glazbala bila uobičajena u sakralnoj i sekularnoj glazbi između 10. i 18. stoljeća u kapelama i malim crkvama, a jedan takav orguljski pozitiv pravo je blago sa zagorskih brega, točnije, iz kapele sv. Ivana iz Ivanića Miljanskog. Pozitiv je djelo nepoznatog graditelja iz prve polovice 18. stoljeća, a okarakteriziran je kao “po formatu najmanji tip pozitiva sačuvan u Hrvatskoj, u vrlo lijepom polikromnom kućištu s vratašcima”. Mehaničkog je sustava sa zračnicom na kliznice i tonskim kancelama. Temeljitu i cjelovitu obnovu instrumentalnog ustroja izvršila je radionica Heferer 2015. godine, a obnovu kućišta obavio je Hrvatski restauratorski zavod 2016. godine.
Upravo na tom glazbalu, ove subote u 19.30 sati, u specifičnom srednjovjekovnom ozračju Dvora Veliki Tabor, zasvirat će orguljaš Alen Kopunović Legetin, dok će vokalni dio repertoara koji su odabrali za izvedbu, izvesti sopranistica Dolores Leko. Na programu će se naći djela Bacha, Mozarta, Händela, Vivaldija, Dvořáka, Lukačića i Durantea, a koncert će se održati u sklopu 24. festivala “Orgulje Heferer”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba