SILVIJA CELJAK (28) JE U LUGU ZABOČKOM OTVORILA SVOJE PODUZEĆE, KOJE JE U SAMO POLA GODINE NARASLO S TROJE NA SEDAM ZAPOSLENIH

MLADA I PODUZETNA: Svojim jedinstvenim tekstilnim proizvodima za djecu kreće u pohod na europsko tržište

Objavljeno: 16.07.2017. Jelena Jazbec

Mlada i poduzetna Silvija Celjak (28) najbolji je dokaz da se ne treba nužno otisnuti preko granice da bismo ostvarili svoje snove. Krajem 2016. godine u Lugu Zabočkom otvorila je svoje poduzeće, Ethereal d.o.o., koje se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih proizvoda za bebe.
– Završila sam Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a zatim sam magistrirala na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Odmah sam se zaposlila u Kotki kao pripravnica, tamo sam radila godinu dana, a nakon toga dobila sam posao voditeljice proizvodnje u Apollu u Začretju, međutim, nisam bila zadovoljna, jer koliko god bih se trudila, to nije bilo cijenjeno. Nakon što sam tamo radila tri godine, dobila sam volju otvoriti nešto svoje, pošto imam jako puno ideja, a bilo ih je teško negdje drugdje iskoristiti – otkriva Silvija.

Internetska trgovina

Iako je poduzeće otvorila krajem 2016., s proizvodnjom je počela tek početkom 2017.
– Trajao je taj postupak, dok sam nabavila tkanine, strojeve, znači, tri mjeseca je trajalo opremanje proizvodne hale. U posao sam krenula s četiri osobe, tj. tri, pa sam odmah sljedeći mjesec dodala i četvrtu, a sada nas je sedam – ističe ova mlada poduzetnica.
Pokrenula je i vlastitu internetsku trgovinu, pa proizvode prodaje po cijeloj Hrvatskoj, ali i šire – nekoliko paketa poslala je i u Njemačku i Bosnu.
– Za online trgovinu sam se odlučila da bi naši proizvodi mogli biti dostupni za cijelu Hrvatsku. Planiramo se proširiti i na europsko tržište, kroz nekih mjesec dana. Za sada ne planiram otvoriti svoju trgovinu, barem dok se ne povrate ove prve investicije – kaže.
Prilikom pokretanja posla, nije dobila poticaje, samo ESIF zajam od 25 tisuća eura preko HAMAG BICRO-a, a uz to je uložila i oko 250 tisuća kuna vlastitih sredstava.
Sve njezine tkanine su europskog podrijetla, nešto malo iz Hrvatske, s obzirom na to da u našoj zemlji nema baš velike proizvodnje. Većinu tkanina stoga nabavlja iz Francuske, Poljske, Nizozemske, Belgije, odnosno, iz cijele Europske unije.
– Tkanine po kojima smo posebni su sto posto bambusove tkanine. Zapravo, jedini u Hrvatskoj proizvodimo baby program od 100 posto bambusovih tkanina. To je jako lijepo prihvaćeno, tržište je super reagiralo, kupci su oduševljeni, tako da nam je to najveći hit i to je vjerojatno razlog zašto smo se tako brzo proširili. Bambusovi proizvodi imaju nešto višu cijenu, jer su sirovine mnogo skuplje od, primjerice, pamuka. No, kvaliteta je neusporediva, tako da, nitko se ne žali – ističe Silvija.

Digitalni tisak

U ponudi ima posteljine za krevetiće, jastuke za dojenje, program za kupanje – ručnike s kapuljačom, trljačice, tetra program – tetra rukavice, krpice, pelene, bambusove proizvode – pletene dekice, tetra dekice, podbratke i slično.
– Planiramo se širiti, stalno dodajemo nove proizvode, sad smo baš dodali bodije i body benkice, a uvest ćemo i foteljice za bebe i potporne jastuke – otkriva.
Na kraju smo je pitali i zašto se odlučila upravo za dječji asortiman.
– Najviše mi se sviđaju dječji proizvodi, šarenilo, boje. Sama osmišljavam dizajn, a dosta tkanina dali smo i na digitalni tisak, znači, pošaljemo motiv i imamo tkaninu s motivom koji nema nitko, što je super, jer dosta tkanina kupujemo od istih dobavljača kao i naša konkurencija, pa onda ispada da imamo svi istu posteljinu, odnosno, da imaju svi isti proizvod. Međutim, digitalni tisak odmah povećava cijenu tkanine, tako da je samo dio našeg asortimana takav – kaže Silvija, te dodaje kako mnogo vremena provodi na poslu, ali istinski uživa u onome što radi.
– Ovo poduzeće postalo je zapravo moj drugi dom, ali sam iznimno sretna jer ostvarujem svoj san – zaključuje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba