Pregradski gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj sa saborske govornice poručio Vladi RH:

Hitno Zagorcima nadoknadite štetu od tuče i uredite sustav nadoknade šteta

Objavljeno: 10.07.2017. AB

-Tražim od Vlade da uredi sustav nadoknade šteta od elementarnih nepogoda i da sad nađe način za hitnu pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu uslijed nevremena u petak – rekao je danas za govornicom u Hrvatskom saboru, u ime kluba zastupnika SDP-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, tražeći od Vlade da pronađe način da što prije, barem djelomično, zagorskim poljoprivrednicima nadoknadi štetu koja je nastala u petak, kad je Zagorje pogodilo nevrijeme praćeno tučom.

Stopostotne štete

Vešligaj je pritom istaknuo da su najveće štete nastale na području njegova grada i općine Petrovsko, ali i na području Krapine te Đurmanca, Desinića i Radoboja.
– Na pojedinim poljoprivrednim usjevima, vinogradima, voćnjacima i vrtovima štete su stopostotne. Naši građani već imaju negativnih iskustava i izražavaju nezadovoljstvo načinom na koji se dodjeljuju, odnosno, ne dodjeljuju nadoknade šteta. Za nadoknadu šteta od elementarnih nepogoda u državnom proračunu osigurano je 20 milijuna kuna, dok su prošle godine na području Krapinsko – zagorske županije samo od posljedica mraza nastale štete procijenjene na 50 milijuna kuna, a isplaćeno je nadoknada u iznosu od 225 tisuća kuna – rekao je Vešligaj te dodao kako će i sad ponovo građani prijavljivati štete gradskim i općinskim komisijama, koje će to prosljeđivati županiji i državi, a upitno je da će se to ljudima nadoknaditi na zadovoljavajući način.

Loš sustav obrane od tuče

Pregradski gradonačelnik u svom se govoru dotaknuo i sustava protugradne obrane, koji, rekao je, ne funkcionira kako treba te je zatražio od države da se izjasni hoće li takav sustav zadržati, modernizirati i hoće li se ulagati u njega ili će se taj novac usmjeriti u sufinanciranje premija osiguranja poljoprivrednih usjeva, koje su svake godine sve veće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba