ŽUPE KRAPINSKOG DEKANATA NA TRADICIONALNOM HODOČAŠĆU MAJCI BOŽJOJ JERUZALEMSKOJ NA TRŠKOM VRHU

P. Vlado Mustač: Bez Boga čovjek nikada nije mogao živjeti, a danas pogotovo

Objavljeno: 03.07.2017. zagorjeinternational

Već nekoliko godina zaredom, prve nedjelje u srpnju, svećenici Krapinskog dekanata organiziraju hodočašće župa dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu. Prije misnog slavlja, pobožnost križnog puta predvodio je trajni đakon Samson Štibohar iz Župe Presvetog Trojstva u Krapinskim Toplicama. Na početku misnog slavlja, domaći župnik i dekan Krapinskog dekanata vlč. Tomislav Šestak, pozdravljajući okupljene vjernike, pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanje nebeske Majke Marije.

Vrijeme zbunjenosti

Misno slavlje predvodio je p. Vlado Mustač, OFM, župnik Župe svetoga Jurja mučenika u Đurmancu, uz koncelebraciju svećenika iz dekanata, dvojice trajnih đakona Slavka Milakovića i Samsona Štibohara te bogoslova Matiju i Alena.
– Živimo u teškom vremenu, u vremenu velikih zbunjenosti, gdje se sve dovodi u pitanje i gdje se u ime prava i sloboda podmeće koješta. Događa se isto ono što i u evanđelju: Isuse ja ću te slijediti, ali dopusti mi da prije učinim ovo ili ono. Isuse ići ću s tobom, ali… Ovo “ali” je znak neodlučnosti. Kao da Isus ne zna koje su moje dužnosti, što moram učiniti… Ako Isus zove, onda je očito da misli kako ja mogu ostaviti ono što imam za učiniti i krenuti za njim. Isus ne zove mene da napustim obitelj i kuću, nego me zove na molitvu, zove me na sv. misu, zove me na ispovijed. A čovjek stalno odgađa, jer ima drugog posla. Ako idem za Isusom, moram se odreći nekih stvari, moram se odlučiti da ću neke stvari napustiti kada za to dođe vrijeme. Moram Boga staviti ispred svojih potreba, pa i potreba drugih – rekao je u svojoj propovijedi p. Mustač.

Na zadnjem mjestu

– Bog je izvor ljubavi. Ako dolazim k izvoru, onda ću primiti život, ako ne dolazim, neću! Današnji moderni čovjek odrasta u sasvim drugačijem mentalitetu, koji Boga stavlja na zadnje mjesto, gdje Bog dobiva ostatke. A onda i mi imamo ostatke, dobivamo kapljice, jer ne idemo na izvor. Zato je moderan čovjek postao beživotan, depresivan, jer ne ide na izvor. A izvor je Bog. Bez Boga čovjek nikada nije mogao živjeti, a danas pogotovo – zaključio je p. Mustač.
Nakon misnog slavlja, uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba