Uspjeh Zagoraca na 31. Susretima hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom

Gradski puhački orkestar Krapina u C kategoriji koncertnog programa treći u Hrvatskoj i osvajači Zlatne plakete

Objavljeno: 14.06.2017. Alen Brodar

Gradski puhački orkestar Krapina je na 31. Susretima hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom, koji se proteklog vikenda u organizaciji Saveza udruga – Hrvatskog sabora kulture održavao u Novom Vinodolskom, osvojio Zlatnu plaketu.
Orkestar se natjecao u C kategoriji koncertnog programa, uz još 10 hrvatskih puhačkih orkestara, dok su u A kategoriji koncertnog programa nastupila dva puhačka orkestra. Sam plasman na 31. Susret puhačkih orkestara ostvaren je poslije samostalnog kvalifikacijskog preslušavanja programa Gradskog puhačkog orkestra Krapina u Festivalskoj dvorani u Krapini 14. svibnja ove godine. Tada je selektor Hrvatskog sabora kulture, prof. Šime Vulelija, ocijenio da je orkestar kvalitetno pripremio program te da je spreman predstavljati Krapinsko – zagorsku županiju na susretima hrvatskih puhačkih orkestara.

Glazbenici amateri

Prof. Vulelija u svome je izvješću posebno naglasio da je Gradski puhački orkestar Krapina nastupio s kompletnom postavom amaterskih glazbenika, samo s jednim studentom trube no sa svojim članom, Davorom Zrinščakom.
Na smotri u Novom Vinodolskom orkestar je također nastupio s kompletnom postavom amaterskih glazbenika, čak i bez Davora Zrinščaka, koji se pripremao za svoj diplomski ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Orkestar se na smotri predstavio sljedećim programom: Nikica Kalogjera – Svečana koračnica, James Swearingen- All Glory Told i Robert W. Smith – Into The Storm.
Stručni ocjenjivački sud u sastavu prof. Robert Homen, prof. Vanja Lisjak i prof. Miro Saje izvedbu programa Gradskog puhačkog orkestra Krapina ocijenili su sa 86,92 boda te su za to orkestru dodijelili Zlatnu plaketu. Prema broju bodova, orkestar se plasirao na treće mjesto u C kategoriji koncertnog programa i kao nagradu dobio instrument YAMAHA VENOVA.
– Ponovo ističemo da je ovaj uspjeh, kao i prošlogodišnji, postignut vlastitim amaterskim glazbenicima, bez profesionalaca, dok je i ove godine pobjednički orkestar bio popunjen profesionalnim glazbenicima. Po pravilima Hrvatskog sabora kulture to je dozvoljeno, no koliko je to pošteno i moralno druga je priča – ističu u krapinskom Gradskom puhačkom orkestru.

Promocija Zagorja

Poslije službenog natjecateljskog nastupa u Domu kulture Gradski puhački orkestar Krapina izveo je i polusatni revijalni program koji je bio namijenjen gostujućem slovenskom orkestru, a koji je otkazao svoj nastup. U revijalnom programu orkestar je izvedbama promovirao Zagorje te je svirkom i pjesmom oduševio publiku u Novom Vinodolskom, prvenstveno članove ostalih puhačkih orkestara, sudionika Susreta, koji su čekali službene rezultate stručnog žirija. Također je Gradski puhački orkestar Krapina dan prije, u subotu 10. lipnja u večernjim satima, održao kratki promenadni koncertni nastup na trgu u Novom Vinodolskom, a također u sklopu programa 31. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara.
– Najveći dobitak ovog nastupa i natjecanja, čak i više od osvojene Zlatne plakete i instrumenta, jest činjenica da su po prvi puta na ovako velikom događaju kao članovi Gradskog puhačkog orkestra Krapina sudjelovali njegovi najmlađi članovi, polaznici glazbenih škola i to Gabriela i Josip Nežmahen, Borna Klasić, David Vidović, Eva Presečki i Marija Hrček – zaključuju u GPO-u Krapina.
Inače, prošle je godine orkestar na istom natjecanju i kategoriji osvojio 2. mjesto te kao nagradu TRUBU YAMAHA, tako da je i ove godine nastavljen kontinuitet nagrađenih nastupa na državnoj razini.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba