SVEČANA DODJELA DIPLOMA U SREDNJOJ ŠKOLI KRAPINA

Zagorje dobilo 50-ak novih majstora koji će svoje znanje prenijeti na nove generacije

Objavljeno: 12.06.2017. Jelena Jazbec

U Srednjoj školi Krapina dodijeljene su diplome za 54 nova majstora u 19 zanimanja. Radi se o kandidatima koji su majstorski ispit položili u rujnu i prosincu 2016. te u veljači 2017. godine.
Diplome je majstorima uručio predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško.

Iz drugih županija

– Ovo je jako važan događaj za obrtništvo Krapinsko – zagorske županije, iako danas ovdje imamo i kandidata koji su došli iz drugih županija, gdje možda nije tako razvijena mreža majstorskih ispita i svega onoga što je potrebno za njihovo polaganje. Dobro je zato što stvaramo nove kolege obrtnike, stvaramo nove mentore za buduće naučnike, učenike koji će upisati obrtnička zanimanja, a to nam je na kraju krajeva i cilj. Vidite i sami da smo se posljednjih godina borili s time da popunimo kapacitete što se tiče posla, a danas se borimo s time da popunimo naše radionice s adekvatnom radnom snagom i mislim da je zbog toga važna ova jedna šira akcija oko majstorskih ispita – rekao je Pleško, kojeg smo pitali koja su zanimanja bila najpopularnija prilikom polaganja majstorskih ispita.
– Osim frizerki, kojih uvijek ima jako puno, ove je godine bilo i puno automehaničara i bravara – otkrio je.
Majstoricama i majstorima čestitali su zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Dobili smo 54 nove majstorice i majstora koji će svoje znanje moći prenijeti na nove generacije. Osim toga, oni su tržištu dokazali da su majstori u svom poslu i da su došli do maksimalne razine kvalitete svojeg znanja i svojih poslova u onoj branši kojoj pripadaju. To je izuzetno važno i za sam imidž obrta – rekao je Kolar.

Nedostatak radne snage

Jedan od 54 novopečena majstora je 22-godišnji Franjo Borošak iz Klanjca, koji je polaganjem ispita postao majstor mesar.
– Imamo dugogodišnji obrt, od 1932. godine, koji je osnovao moj pradjed, a naslijedit ću ga ja. Potrebno mi je majstorsko zvanje, kako bih svoje znanje mogao prenijeti na druge – otkrio nam je Franjo.
No, da za polaganje majstorskog ispita nikad nije kasno, dokazuje 47-godišnji Mario Kiseljak iz Krapine.
– Imam svoj obrt već 25 godina, bavim se metaloprerađivačkom djelatnošću, konkretno, najviše radimo opremu za javnu rasvjetu. No, došla su vremena kada nam nedostaje radne snage i procijenio sam da je ovo jedan od načina kako ću možda doći do nove kvalitetne radne snage, znači, da sam budem sposoban prenijeti svoje znanje na druge i osposobiti ljude za rad u svojoj djelatnosti – zaključuje Kiseljak.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba