Zlatna žutica opasno zaprijetila zagorskim vinogradarima

“Sve zaražene vinograde trebat će iskorijeniti i spaliti”

Objavljeno: 02.06.2017. mladenmandic

Ministarstvo poljoprivrede je zbog prisutnosti zlatne žutice vinove loze na području Krapinsko – zagorske županije, donijelo odluku o iskorjenjivanju i spaljivanju zaraženih vinograda. Proglašena su demarkirana područja, na kojima će se poduzimati posebne fitosanitarne mjere radi iskorjenjivanja i sprečavanja daljnjeg širenja bolesti na nezaražene dijelove.

Mjere polovicom lipnja

To znači da će u zaraženom području vlasnici vinograda morati ukloniti i uništiti s korijenom sve zaražene trsove, cijepove i matične trsove za koje je laboratorijskom analizom potvrđeno da su zaraženi. Također morat će iskrčiti i uništiti sve trsove koji pokazuju simptome zaraze, te ih spaliti, bez prethodne analize. S prvim fitosanitarnim mjerama kreće se polovicom lipnja.
Inače, zlatna žutica koju uzrokuje američki cvrčak, smatra se jednom od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, a velikog maha uzela je i na sjeverozapadu Hrvatske – u Zagorju na području Budinščine, Hrašćine, Zlatara te Svetog Križa Začretja, a širi se i dalje.

Popis čestica

Koje vinograde u Zagorju treba iskorijeniti i spaliti, vinogradari mogu naći na popisu katastarskih čestica zahvaćenih žuticom na stranicama Ministarstva poljoprivrede, pod linkom Zakonska regulativa – Biljno zdravstvo – Popis katastarskih čestica u demarkiranim područjima za štetni organizam.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba