ZAGORSKA POLICIJA ZAVRŠILA VIŠEMJESEČNO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE NEOVLAŠTENE PROIZVODNJE I PROMETA DROGAMA

VIDEO: U staji u Donjoj Stubici uredili laboratorij za ilegalnu proizvodnju marihuane i ulja kanabisa, a drogu prodavali i u školama

Objavljeno: 30.05.2017. Jelena Jazbec

Pet je osoba uhićeno, i to dvije s područja Oroslavja, jedna s područja Zaboka i dvije iz zagrebačkog Maksimira, u završnoj akciji višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje su proveli policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske, vezano uz kaznena dijela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Tim je povodom u Zaboku održana press konferencija, na kojoj je istaknuto kako su u spomenutoj završnoj akciji, koja je provedena 25. i 26. svibnja, uhićeno ukupno pet osoba, koje su predane pritvorskom nadzorniku PU krapinsko – zagorske. Za četiri je osobe od strane istražnog suca određen istražni zatvor.
O detaljima akcije govorio je Radovan Đurić, ovlašten za obavljanje poslova voditelja krim policije.

Pet laboratorija

– Prilikom završne akcije otkriveno je ukupno pet profesionalnih “indoor” laboratorija za ilegalnu proizvodnju droge tipa konoplja, tzv. marihuana, i ulja kanabisa. Jedan veliki otkriven je na području Donje Stubice, a ostala četiri na području zagrebačkog Maksimira. Dvije navedene osobe, jedan 26-godišnji i jedan 40-godišnji počinitelj iz Zagreba, te jedan 45-godišnji počinitelj iz Oroslavja, vršili su ilegalnu proizvodnju droge marihuane u ilegalnom laboratoriju na području Donje Stubice, u vlasništvu 45-godišnjaka, u svrhu koje su i obnovili cijeli gospodarski objekt, staju, veličine oko 150 četvornih metara. Sve je to najvjerojatnije počelo u proljeće prošle godine, a s obzirom na zapljenu, možemo reći kako se radilo o konstantnoj proizvodnji i očito se radi o velikim količinama – rekao je Đurić.

Zbog velike potrošnje električne energije koja je potrebna za “indoor” uzgoj, navedeni su i izvršili ilegalan priključak električne struje. Utvrđeno je i kako je 45-godišnjak s 19-godišnjakom i jednim maloljetnim počiniteljem vršio prodaju droga na području Zagorja.
Osim toga, navedena dvojica iz zagrebačkog Maksimira u stanovima na adresi neprijavljenog boravišta na području Maksimira također su opremili laboratorije i vršili ilegalnu proizvodnju marihuane i ulja kanabisa.
– Pretragom navedenog objekta na području Donje Stubice, zaplijenjena je velika količina opreme za proizvodnju marihuane, digitalne vage te oko 3,5 kilograma marihuane, a u stanu u Oroslavju još jedan kilogram marihuane. U stanovima dvojice Zagrepčana, u četiri laboratorija također je otkrivena velika količina opreme za proizvodnju marihuane i ulja kanabisa, novac, te oko sedam kilograma marihuane. Zaplijenjeno je i oko 50 stabljika marihuane. Prijavljeni su drogu prodavali na području Zagorja i Zagreba. Osim toga, kod 45-godišnjeg počinitelja iz Oroslavja pronađeno je i zaplijenjeno 4,5 kilograma duhana bez nadzornih markica Republike Hrvatske – dodao je Đurić.

200 tisuća kuna

Ukupna vrijednost opreme koja je bila namijenjena proizvodnji droge procjenjuje se na više od 500 tisuća kuna, a vrijednost zaplijenjene droge na oko 200 tisuća kuna. No, na uličnoj razini, odnosno, na crnom tržištu, taj je iznos, doznajemo, i tri do četiri puta veći.
– Ono što posebno zabrinjava, jest sve veća prisutnost droge kod mlađe populacije, kod srednjoškolaca, pa čak i osnovnoškolaca. To smo potvrdili dosadašnjim istraživanjima, što dokazuje i ova zadnja akcija, gdje je maloljetnik, ne samo da je bio konzument droge, nego je i bio i diler, znači, drogu je prodavao svojim vršnjacima. Ne bismo sada otkrivali o kojim se školama radi, ali moramo reći kako se droga prodaje u dosta škola, na dvorištima, igralištima, i to je, nažalost, dosta rašireno. Patrole su uvijek angažirane oko obrazovnih ustanova, imamo i policijske službenike koji rade na prevenciji zlouporabe droge i drže predavanja u školama i pokušavamo na sve načine prevenirati da se ta droga ne troši toliko kod maloljetnika – zaključio je Đurić, istaknuvši kako je glavnu ulogu u cijelom slučaju imao Darko Poznić, vođa grupe za droge, koji je također prisustvovao press konferenciji. U završnoj akciji sudjelovalo je 40-ak policijskih službenika, a istraga je još uvijek u tijeku.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba