Ove godine na listama za lokalne izbore, i to na istaknutijim mjestima, bilo puno više pripadnica podzastupljenog spola

Na čelna mjesta zagorskih gradova i općina moglo bi doći i pet žena, u Županijskoj skupštini četiri više

Objavljeno: 23.05.2017. mladenmandic

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije oglasilo se povodom održanog prvog kruga lokalnih izbora. Istaknuli su kako je u protekle četiri godine u Zagorju bila samo jedna općinska načelnica, no već u prvom krugu u Zagorju je izabrana jedna gradonačelnica i jedna načelnica, i to u Zlataru Jasenka Auguštan Pentek, te u Zagorskim Selima Ksenija Krivec Jurak.

Veliki odmak

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Tajana Broz rekla nam je kako je ovo veliki odmak u odnosu na prošle izbore jer će i u Loboru načelnica sigurno biti žena, s obzirom na to da su u drugi krug ušle Mirela Behin i Ljubica Jembrih, a i u Kraljevcu na Sutli i u Maču, nakon prvog kruga, u vodstvu su žene – Danijela Pongrac i Mladenka Mikulec, pa bi se moglo dogoditi da čak pet žena budu na najistaknutijoj funkciji u gradovima i općinama, što je najviše u dosadašnjoj povijesti održavanja izbora u Zagorju.
– Osim toga, tu su još i najvjerojatnija predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, kao i još neke zamjenice u gradovima i općinama – rekla nam je Tajana Broz te dodala da su se zakonske kvote prije izbora, barem za Županijsku skupštinu, poštivale, no problem je u tome, kaže, što su žene uglavnom u donjem dijelu lista, pa teže ulaze u Županijsku skupštinu te u gradska i općinska vijeća od muškaraca.
Što se tiče izbora za Županijsku skupštinu, ove godine imat ćemo najvjerojatnije 16 vijećnica od 41, što je 39 posto, deset posto više nego u dosadašnjem sazivu Skupštine, kada ih je bilo 12. Iz redova SDP-ove koalicije, u Skupštinu bi tako trebalo ući 11 vijećnica, od ukupno 24, koliko su dobili na izborima – Vlasta Hubicki, Sandra Turković, Irena Šafranko, Agata Cvitić, Maja Pepelko, Vera Hrvoj, Štefanija Kolar, Mirjana Palčec, Veronika Kolman, Ljubica Mikulić te umjesto Željka Kolara, najavio je sam Kolar, Renata Dolenec. Iz redova HDZ-ove koalicije, u Skupštinu Krapinsko – zagorske županije izabrane su Darinka Sviben, Sanja Kovačić, Martina Rubil Skitanić, Barbara Sente i Nina Gradiški Zrinski.

Primjer muškarcima

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek sa 74,19 posto prva je po postotku dobivenih glasova u svim hrvatskim gradovima i peta ukupno od svih hrvatskih gradonačelnika i gradonačelnica.
– Drago mi je što se sve više žena uključuje u politički život i mislim da u mnogo čemu možemo biti primjer muškarcima. U ovom istočnom dijelu Zagorja dosad nije bilo puno žena u politici, ali evo, ove godine pojavile smo se čak tri u trci za gradonačelničko ili načelničko mjesto. Nadam se da će naš primjer slijediti i drugi – rekla je Jasenka Auguštan Pentek.
Tek nešto manji postotak, 73,88 posto glasova, dobila je nova načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak, a jedina protukandidatkinja također joj je bila žena – Lidija Jurak.
– Smatram da je veći broj žena na listama pomak na bolje te da je doista potrebno da se žene više uključe u politički život jer su dosad bile dosta zanemarene. Nadam se da će se žene u budućnosti i puno više angažirati da to bude tako. Mi žene možemo puno dati u politici, jer drugačije sagledavamo stvari od muškaraca – rekla je Ksenija Krivec Jurak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba