ZVONKO JUTRIŠA, NAČELNIK HUMA NA SUTLI, O LOKALNIM IZBORIMA I KANDIDATURI UZ PODRŠKU HDZ-a

“Kao nezavisni kandidat, odlučio sam podržati onu opciju s kojom u sinergiji mogu ostvariti bolje uvjete za sve žitelje Huma na Sutli”

Objavljeno: 19.05.2017. zagorjeinternational

Zvonko Jutriša, nezavisni načelnik Huma na Sutli, živopisnog mjesta u Hrvatskom zagorju, koje je ostvarilo pravo gospodarsko čudo, o čemu se lijep glas prenosi diljem Hrvatske, ide po svoj treći mandat. I ovaj put je nezavisni kandidat, ali je njegovu kandidaturu sada snažno podupro i HDZ.

Ostvarili ste u našim okvirima gospodarsko čudo. Industrijski ste bazen broj jedan u tom dijelu Hrvatske, najrazvijenija općina. Jeste li u to vjerovali na početku i kako sve objašnjavate?

Moram priznati da priča o gospodarski najrazvijenijoj općini na županijskoj, pa čak na državnoj razini, počinje prilično rano. Proizvodnja stakla, kao i s tim u svezi radna i svaka ina kultura, na ovim prostorima započinje 1860. godine. Danas smo ponosni što se iz jedne male šumske staklane razvilo šest velikih tvrtki od 50 pa do 650 zaposlenih. Uz “velike”, na našem području djeluje još veliki broj malih tvrtki i obrta, te velikih broj tvrtki koje se bave prijevozom roba i općenito logistikom.
Iz matične staklane, danas Vetropack Straže, nekad prateće radionice za poslove održavanja procesa, nastali su samostalni gospodarski subjekti prepoznati u europskim i svjetskim okvirima. Sve njih krasi visoka izvozna orijentiranost preko 70 posto. Spomenut ću samo jednu od njih, a to je OMCO Hrvatska, kao najveća među njima, koja danas zapošljava više od 650 radnika uz vrlo visoki stupanj automatizacije i robotizacije proizvodnog procesa. To je istovremeno najveća tvornica staklarskih alata na svijetu, čiji izvoz proizvoda prelazi 97 posto. Izuzetno smo radini, davno smo shvatili da samo izvoz stvara novu vrijednost, kadrovski smo izuzetno jaki, sve naše tvrtke vode domaći stručnjaci koji izuzetno dobro kreiraju razvojnu politiku svojih tvrtki, mada su one uglavnom u stranom vlasništvu. Nema improvizacija, već svi mi težimo jednom savršenstvu – fenomenu izvrsnosti, što je u konačnici kod nas i postignuto.

Kad govorite o financijama i proračunu na koji možete računati, vrlo često govorite kako živite od realnih prihoda. Što to konkretno znači?

Prema rezultatima koje postiže naša općina u gospodarskoj sferi, moram reći da su nas kao lokalnu upravu sve dosadašnje porezne reforme gotovo pregazile, i to iz razloga što se naš proračun puni isključivo iz poreza na dohodak, a on je zadnjih petnaestak godina bio na stalnom udaru svih Vlada RH, što znači da je naš proračun zbog toga relativno skroman. No kvalitetnom pripremom projekata i apliciranjem na određena sredstva fondova na nacionalnoj i europskoj razini, uspijevamo umanjiti probleme izvorno niskog proračuna.

Što ostavljate iza sebe u zadnjem mandatu i na što ste posebno ponosni?

Iza sebe zasigurno ostavljam izuzetno razvijenu komunalnu infrastrukturu – vodoopskrbu, odvodnju fekalnih voda, suvremeni sustav za obradu fekalnih voda, desetke kilometara novih kao i obnovljenih općinskih cesta, desetak kilometara novih pješačkih staza, novu i suvremeno opremljenu općinsku zgradu s modernom vijećnicom, uredima, obnovljenom knjižnicom, dograđenim dječjim vrtićem, te adaptirani stari dio vrtića sa suvremenom i novom opremom i didaktičkim pomagalima, nekoliko projekata koji su već prijavljeni na EU sredstva, kao što je temeljita rekonstrukcija i obnova općinske ceste Lupinjak – Klenovec – Taborsko, cca 6.5 km, novi sportski multifunkcijski centar uz nogometno igralište NK Straže u Lastinama, novi vatrogasni dom DVD Prišlin – Hum, završetak dječjeg vrtića i drugo.

Znali ste reći kako za neke stvari u županiji nije bilo sluha, pa ni dalje u strukturama vlasti prema vrhu, ministarstvima. Možete li nešto konkretnije o toj suradnji?

Pa žalosno je kada vodeći ljudi županije toliko pričaju o razvoju gospodarstva, o padu nezaposlenosti, rastu BDP-a i tako dalje, i to pripisuju sebi kao svoj rezultat, a da s druge strane tom gospodarstvu definitivno nisu ništa doprinijeli, prije svega govorim s humskog vidika. Ono što bih ja u toj ulozi rekao jest – čestitam vam, gospodo gospodarstvenici, na rezultatima u vašem radu, u zapošljavanju u viziji ukupnog razvoja općine, županije, države. Za najjače gospodarstvo naše općine, bivši ministar Hajdaš Dončić kao ni župan Kolar nisu u četiri godine “djelovanja” uspjeli cestu do poslovne zone Drajža, u kojoj radi direktno više od tisuću zaposlenika, proglasiti od županijskog, a kamoli državnog interesa. To se zove fantastična briga o gospodarstvu.

Zašto mislite da bi vam žitelji Huma na Sutli trebali dati još jedan mandat?

Odgovorio bih vrlo kratko. Smatram da su iza mene zavidni rezultati i nadam se da će to moje Humčanke i Humčani znati valorizirati na izborima.

Koji su to projekti koje nudite u novom mandatu?

To su prije svega projekti kontinuiteta izgradnje komunalne infrastrukture, završetak dječjeg vrtića, izgradnja novog vatrogasnog doma, izgradnja sportskog multifunkcijskog objekta za NK Stražu, rekonstrukcija kinodvorane u multimedijski centar, prometno rješenje Donjeg Huma, kompletna obnova državnih cesta DC 206 i DC 207, izgradnja nove državne ceste od središta Huma kroz poslovnu zonu Drajža do graničnog prijelaza Mali Tabor, izgradnja novih pravaca javne rasvjete te završetak zamjene starih s novim ekološki prihvatljivim i energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima.

Idete opet kao nezavisni kandidat sa svojom listom, ali ovaj put uz značajnu podršku HDZ-a. Kako je došlo do toga i zašto ste se na to odlučili?

Vrlo kratko i jednostavno. Kao nestranački i nezavisni kandidat kakav sam bio i do sada, mogu podržati opciju s kojom u sinergiji od općinske razine i županijske do centralne vlasti vidim mogućnosti uspješnog zajedničkog djelovanja, a sve u cilju stvaranja novih i boljih uvjeta našem gospodarstvu, a time i svim žiteljima Huma na Sutli.

Podržavate i Dragutina Ranogajca, nezavisnog kandidata za župana, koji također uživa potporu HDZ-a. Što očekujete od župana i zašto mislite da je baš gospodin Ranogajec čovjek koji to može ostvariti?

Apsolutno podržavam nestranačkog kandidata gospodina Ranogajca. I on se sam nosio s problemima realnog sektora, kroz vođenje Obrtničke komore RH smatram da se uspješno nosio s problemima u području obrta, a vjerujem da mu neće biti problem prepoznati i realne potrebe gospodarstva naše županije. Siguran sam da će jednako tako znati prepoznati i ostale probleme i da će se s njima dobro nositi, a prije svega onima koji proizlaze sami po sebi iz funkcije koju bude obnašao kao župan.

Može se reći da i inače imate odličnu suradnju s ljudima iz HDZ-a, saborskim zastupnikom i županijskim predsjednikom HDZ-a Žarkom Tušekom, pa Marijem Antonićem, državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva, koji vodi općinsku organizaciju HDZ-a?

S obojicom se poznajem i znam dugi niz godina. Naša suradnja je i prije ove nove sinergije bila zadovoljavajuća. Prvi koraci u ovom novom vremenu upućuju na ozbiljnost sagledavanja i prepoznavanja bitnih problema za Hum. A problemi su zasigurno karaktera u kojima bez centralne vlasti i države ne može biti rješenja. Već prva posjeta ministra Butkovića Humu puno govori, a nastavno na to je i posjet premijera Plenkovića Humu i humskim gospodarstvenicima i njegova jasna i nedvojbena podrška projektima cestovne infrastrukture. Za sve to, i još neke druge poteze, zahvaljujem gospodi Tušeku i Antoniću.

I sami ste rekli da je Hum na Sutli posjetio i premijer Andrej Plenković. Navodno se s aktualnom vladom dogovara i ključni projekt o izgradnji ceste u industrijskoj zoni Drajža. Što bi to značilo za daljnji razvoj?

Da, može se tako reći. Mislim da je sve jasno glede tog projekta ceste. Zamislite što znači imati Poslovnu zonu u kojoj djeluju za sada četiri velike tvrtke s više od tisuću zaposlenih gdje se dnevni ulazi sirovina i izlazi gotovih proizvoda prevoze desecima kamiona uz osobni prijevoz, a i građani koji žive nadohvat zone nemaju cestu. Za daljnji razvoj gospodarstva ta cesta ima izuzetan značaj, a istovremeno, to je i ravničarska cesta uz samu državnu granicu, uz rijeku Sutlu.

Na kraju, što možete obećati, a što poručiti svojom sumještanima?

Mogu obećati da ću svoje znanje, iskustvo, volju i htijenje opet staviti u službu napretka i daljnjeg razvoja Huma na Sutli, za postizanje novih i viših standarda, a time i ukupnog boljitka građana Huma na Sutli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba