U posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek

“Muzeji Hrvatskog zagorja najbolji su primjer kako kulturne ustanove doprinose razvoju turizma i cijele zajednice”

Objavljeno: 18.05.2017. mladenmandic

U posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, sudjelovala je na predstavljanje investicija financiranih od strane Ministarstva kulture. Predstavljanje je održala ravnateljica Muzeja Nadica Jagarčec, a nakon toga, bili su u Donjoj Stubici na predstavljanje investicija Ministarstva vezano uz zaštićeni spomenik kulture – Fellerovu zgradu.

Treći muzej po posjećenosti

– Došli smo ovdje u Zagorje razgovarati s ravnateljicom Muzeja Hrvatskog zagorja. Muzeji Hrvatskog zagorja su jedna od najvažnijih institucija, kojoj je osnivač Ministarstvo kulture, koji su iznimno važni za razvoj cijelog područja jer djeluju na pet lokacija i treći je po posjećenosti muzej u Hrvatskoj. Uz sadašnje projekte, razgovarali smo i o planovima za budućnost. Radi se o redovitoj djelatnosti pet muzeja, a najveći izazov nam je izrada projekta i osiguranja novca za stalni postav Velikog Tabora. Što se tiče same Stubice, ovdje smo prisutni i kroz neke druge investicije, u prvom redu ulaganja u Fellerovu zgradu, u kojoj će biti otvoren Muzej farmacije i ljekarništva, koji ima iznimno vrijednu zbirku. Muzeji Hrvatskog zagorja na najbolji način pokazuju kako tako važne kulturne ustanove doprinose cjelokupnom razvoju turizma i uopće cijele zajednice i vidi se da je to ovdje u Zagorju prepoznato. I ovom prilikom želimo dati poruku na koji način Vlada RH vidi razvoj neke zajednice kroz kulturu i ulogu muzeja – rekla je ministrica.

Titova rezidencija

Ministricu smo upitali i o budućnosti Titove rezidencije u Kumrovcu, koja je pod ingerencijom kumrovečkog “Starog sela”. Rekla je kako ćemo se za veće europske projekte svakako morati okrenuti financiranju iz fondova Europske unije.
– Ono što je Tito napravio do 1945, i od 1945. godine nadalje, svakako je nešto s čime se muzeji moraju baviti, ali s potrebnim kritičkim osvrtom i s potrebnom muzeološkom koncepcijom. Danas se mnogi europski muzeji bave tim neuralgičnim točkama europske povijesti, pa bi se ta tema trebala obrađivati i u Hrvatskoj, ali s potrebnim odmakom i uzimajući u obzir sve aspekte, kako one pozitivne, tako i one koji su nedvojbeno pripadali totalitarnom režimu – rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba