“DANI ORHIDEJA” U RADOBOJU

Sudionici uživali u zanimljivim predavanjima i radionicama te obišli planinarsko – poučnu stazu “Putevima orhideja”

Objavljeno: 17.05.2017. zagorjeinternational

U Centru za prirodu “Zagorje” u Radoboju održana je manifestacija “Dani orhideja”, koju je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Općinom Radoboj, u sklopu Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. Manifestacija je organizirana s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program se sastojao od zanimljivih predavanja i radionica te obilaska planinarsko – poučne staze “Putevima orhideja”.

“Šareni svijet orhideja”

Održana je radionica “Šareni svijet orhideja”, na kojoj su sudjelovali učenici područne škole Gornja Šemnica. Putem zanimljive prezentacije, učenicima je dočaran predivni svijet tropskih orhideja i orhideja koje rastu na Strahinjčici. Posebno su ih se dojmile kokice, orhideje koje svojim cvijetom nalikuju na kukce. Završni dan manifestacije započeo je predavanjem “Orhideje Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje”, Katarine Husnjak Malovec. Kako bi se široj javnosti promovirale orhideje, izrađene su majice i platnene torbe s motivima vrsta mali kaćun, pčelina kokica i jadranska kozonoška, koje su podijeljene najsretnijim sudionicima. Zatim je uslijedilo predavanje “Ima neka tajna veza između zmija i orhideja?” Mladena Zadravca, s prikazom zabilježenih zmija u KZŽ te korisnim savjetima i upozorenjima što bi trebali uraditi prilikom susreta sa zmijama.

15 vrsta

Kao vrhunac manifestacije, organiziran je obilazak planinarsko – poučne staze “Putovima orhideja”, uz stručno vodstvo na kojoj su sudionici mogli uživo vidjeli 15 vrsta orhideja te brojne druge životinjske vrste. Osim orhideja, sudionici su imali priliku izbliza vidjeli četiri jedinke poskoka koje su Mladen i Vitomir ulovili, a koje su izazvale veliko zanimanje. Ove godine je na manifestaciji sudjelovalo 80 planinara iz HPD-a Matica – Zagreb i PD-a Strahinjčica. Zajedničko druženje završeno je uz ručak u Lovačkom domu LD-a Strahinjčica. Događanjima su nazočili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba