Nakon tri pokušaja, po 12. puta održani tradicionalni prijateljski susreti mještana Kumrovca i slovenske Bistrice ob Sotli

“Ovakvi susreti trebaju postati primjer kako uspostaviti prijateljske dobrosusjedske odnose”

Objavljeno: 12.05.2017. mladenmandic

Treća sreća! I ove su se godine, nakon dva propala pokušaja zbog lošeg vremena, po 12. put održali Međunarodni susreti na mostu prijateljstva Gmajna – Kunšperk, na granici između općina Kumrovec i Bistrica ob Sotli. Susrete su natpjevavanjem na mostu otvorili članovi kumrovečke Etno udruge “Zipka” te slovenskih skupina “Fantje z vrhov” i “Sosede”.

Puno prijateljskih i rodbinskih veza

Otvarajući Susrete, kumrovečki i slovenski načelnici Dragutin Ulama i Franc Debelak te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na sredini mosta, istaknuli su kako ih postavljanje žice na Sutli te nešto zahlađeniji politički odnosi u posljednje vrijeme između službenih “Zagreba i Ljubljane”, sigurno neće spriječiti da i dalje nastave s održavanjem ovih tradicionalnih susreta, jer je između žitelja s jedne i druge strane Sutle sklopljeno puno prijateljskih, ali i rodbinskih veza, pa je most taj koji bi ljude trebao povezivati, a ne razdvajati. Stoga, složili su se političari s jedne i druge strane granice, ovakvi zajednički susreti mogu biti jako dobar primjer kako uspostavljati prijateljske dobrosusjedske odnose.

Svirka iz kamiona

Kako su ove godine domaćini susreta bili Kumrovčani, druženje je održano sa zagorske, lijeve strane Sutle. U kotlu se kuhalo 80-ak kilograma domaćih zagorskih kobasica, a uz sokove i mineralnu vodu, popilo se i stotinjak litara bijelog te 30-ak litara crnog vina. Domaćice s jedne i druge strane Sutle pripremile su i mnoštvo raznih slatkih delicija. Za dobro raspoloženje, svirkom s kamiona s redom zagorskih, pa redom štajerskih, svih prisutnih, a bilo ih je nešto manje od 500-tinjak, pobrinula se grupa “Za kaj” – dečki iz okolice Kumrovca i Desinića. Uz ples, kumrovečkim i bistričkim krajem ponovo je proradio i “vlakić”, doduše, ne onaj na pruzi, već onaj plesni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba