Potez koji sindikati ne odobravaju

Tri zagorske bolnice otpisale ukupno čak 16,4 milijuna kuna potraživanja od HZZO-a

Objavljeno: 27.04.2017. mladenmandic

Na sjednici Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, dodatno je na dnevni red uvrštena točka o otpisu potraživanja od HZZO-a za 2016. godinu u iznosu od 6.871.516 kuna, a što se odnosi na ukupno fakturiranu realizaciju iznad propisanog limita.
– Ravnateljica Željka Žnidarić rekla je kako se to mora riješiti odmah na sjednici i otpisati potraživanje. Na sjednici je bila i dožupanica Jasna Petek koja je također podržala njezin prijedlog o otpisu potraživanja. Predstavnica radnika u Upravnom vijeću Branka Leljak iznijela je svoj stav i stav Radničkog vijeća. Naglasila je da je to novac kojeg su radnici Bolnice zaradili, pa bi ih Bolnica trebala i dobiti. Budući da je taj njezin prijedlog da se inzistira na naplati odbijen, predložila je da se i Županija zauzme za naplatu ili barem odgodi otpis, što je ponovo odbijeno od strane dožupanice i ravnateljice, tj. rečeno je da tako nešto nije moguće.

I drugi probili limite

Nakon toga je prijedlog dan na glasanje i s tri glasa za (dva predstavnika Županije i predstavnica Stručnog vijeća bolnice, dr. Martinec) i jednim glasom protiv predstavnice radnika, donijeta je odluka o otpisu potraživanja – rekao nam je sindikalni povjerenik Miljenko Cesarec.
Kakvo je stanje s otpisom potraživanja prema HZZO-u upitali smo i ravnatelje Opće bolnice u Zaboku Tihomira Vančinu i ravnatelja Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama Davora Gredičaka. I ove dvije bolnice tijekom prošle godine probile su limite tako da će za 2016. godinu Opća bolnica u Zaboku morati otpisati HZZO-u potraživanja od 5,5 milijuna kuna, a Specijalna bolnica Stubičke Toplice oko četiri milijuna kuna.

Tražili i uskrsnice

Miljenko Cesarec nam je rekao kako su radnici na sjednici zatražili i da se iznađe mogućnost za isplatu prigodnog dara ili bona kao uskrsnice, naglašavajući da Bolnica ostvaruje prihode od privatnih ustanova i posluje pozitivno, a što bi mogla biti i zakonska osnova za isplatu uskrsnog bona.
– Budući da u Bolnici radi veliki broj radnica i radnika koji imaju najnižu plaću u sustavu zdravstva, inicijativa Sindikata bila je pokrenuta s namjerom da se i njima omogući da sa svojim obiteljima na dostojan način i s boljim uskrsnim ručkom proslave najveći katolički blagdan. U Bolnici se puno novca kojeg su zaradile radnice i radnici ove ustanove troši za kongrese i edukacije povlaštenog sloja zaposlenih, na atraktivnim lokacijama u Hrvatskoj, poput Dubrovnika kao i na atraktivnim lokacijama izvan zemlje, primjerice u Londonu. Članovi Upravnog vijeća, ravnateljica, kao i predstavnici Županije su glatko odbili inicijativu Sindikata jer ni oni ni njihove obitelji sigurno nisu oskudijevale kod slavlja prigodom Uskrsa. S druge pak strane, svakodnevno možemo u medijskim istupima političara zainteresiranih za rezultate skorašnjih lokalnih izbora, slušati lažna obećanja i zabrinutost za radnike i njihove obitelji, ali očito samo na jeziku – kaže sindikalni povjerenik u Specijalnoj bolnici Miljenko Cesarec.



RAVNATELJICA BOLNICE ŽELJKA ŽNIDARIĆ:

Teško nam je otpisati i zaboraviti odrađeno, jer su potrebe za ulaganjem i održavanjem sve veće

Naša Bolnica ima s HZZO-om sklopljen Ugovor o provođenju bolničke i specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite za 2016. godinu. Prema tom Ugovoru, utvrđeni maksimalan iznos novca za provođenje zdravstvene zaštite za tu godinu iznosi 74.924.099,53 kuna. U 2016. godini naša Bolnica je po tom Ugovoru odradila i fakturirala HZZO usluga u vrijednosti 81.795.615, 89 kuna. Zapisnikom HZZO-a o usklađenju i konačnom obračunu limita i izvršenog rada bolničke zdravstvene ustanove, utvrđeno je da će računi u ukupnom iznosu 6.871.516,36 kuna biti vraćeni zdravstvenoj ustanovi. Temeljem navedenog Zapisnika na 31. sjednici Upravnog vijeća Bolnice donijeta je Odluka o otpisu potraživanja te je ista podnijeta nadležnom tijelu Krapinsko – zagorske županije kao osnivaču Bolnice na suglasnost. Činjenica je da je odrađeno više nego što je bilo ugovoreno, a s ciljem osiguranja bolje dostupnosti zdravstvene zaštite našim korisnicima. Isto tako, zaposlenici Bolnice su za svoj rad plaćeni sukladno važećim propisima koji reguliraju plaće u javnom sektoru. Otpis potraživanja od HZZO-a je priča koja se iz godine u godinu ponavlja, i nama u Bolnici je teško otpisati i zaboraviti odrađeno, tim više što su potrebe za ulaganjem i održavanjem prostora i opreme iz godine u godinu sve veće. Međutim, u ovakvom postupanju naša Bolnica nije izuzetak. I ostale zdravstvene ustanove također svake godine otpisuju ono što je odrađeno iznad ugovorenog limita – rekla je Željka Žnidarić.
Na upit Sindikata o isplati uskrsnice odgovorila je kako Bolnica radnicima obavezno i redovno isplaćuje naknade po osnovi ostvarenih prava na isplatu materijalnih troškova, ako su utemeljena na odredbama važećih kolektivnih ugovora, međutim prema propisima i odredbama kolektivnih ugovora koji obvezuju Bolnicu, nije predviđena isplata prigodne naknade, odnosno dara radnicima javnih službi povodom Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka, neovisno da li iste posluju pozitivno ili ne. Odluku o takvim isplatama, kaže ravnateljica, može isključivo donijeti osnivač Bolnice tj. Županija ili resorno ministarstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba