KOLUMNA

Video koji bi trebao rasplakati regiju

Objavljeno: 25.04.2017. Jelena Jazbec

Prije tjedan dana ostavio ju je momak za kojeg je bila spremna sve učiniti, a on ju je iskoristio samo tako. Voljela ga je svim srcem, a ona se sad pita zašto joj je to napravio, što mu je bila kriva. Od boli, ona više ne može živjeti bez njega.
Ovo nije prva veza u njezinu životu. Prethodno je s jednim momkom bila čak tri godine, ali i to je neslavno završilo. U međuvremenu se, nakon prekida prije tjedan dana, uspjela zaljubiti i u drugog dečka, koji nije lijep, ali je sladak, no ni ta veza nije potrajala jer se brzo odljubila. Stoga je, zbog toga što je postala predmet sprdnje, zamolila svojeg najboljeg prijatelja da glumi da su u vezi. Međutim, jadničak je dobio batine jer ispada da je mnogo njih zaljubljeno u nju. Od toga dana ona je presretna jer može birati. Počela je nov život i sada joj je ponovno lijepo.
Ovako otprilike zvuči životna ispovijest 12-godišnje djevojčice koja je postala viralni hit nakon što su je prenijeli regionalni portali, privlačeći svoje čitatelje bombastičnim naslovima u stilu “Pogledajte video koji zabavlja regiju”.
No, treba li nas zaista zabavljati? Ili možda potaknuti na razmišljanje o tome kakvu to generaciju odgajamo?
Nedavno sam naišla na rečenicu “nije internet od nas napravio kretene, nego je samo omogućio da vidimo kakvih sve kretena ima.”
Možda.
Ali djeca nisu kreteni. Djeca se prilagođavaju svijetu u kojem žive i uzimaju ono što smo im pripremili mi odrasli. U naslijeđe smo im ostavili milijune vlogova koji su zamijenili papir i olovku, klasični dnevnik u koji smo nekada upisivali svoje najskrovitije misli i umrli bismo da ga je otvorio naš mlađi brat ili sestra ili pak ne daj Bože roditelj.
Podučili smo ih da upravo iznošenjem detalja iz privatnog života mogu steći popularnost i biti u središtu pažnje, a to je ono čemu teži svaki čovjek koji imalo drži do sebe, zar ne?
Pokazali smo im da je izgled ono što privlači, a ne unutarnji sadržaj, stoga ne čudi da junakinja videa u jednom trenutku pita svoju publiku je li im lijepa ovako našminkana, jer ako jest, stalno će biti takva.
Otkrili smo im da je online komunikacija mnogo važnija od one licem u lice, pa je stoga bolje svoje najdublje emocije iznositi milijunskom auditoriju, a ne najboljoj prijateljici ili prijatelju.
Istrenirali smo ih da se zatvaraju u svoje male svjetove u kojima mogu raditi što god žele, dokle god ne smetaju roditeljima.
Ona je samo djevojčica koja silno želi biti žena. Poslužila se šminkom i načinom komunikacije koji je preuzela od svojih starijih kolegica vlogerica, ali ona je i dalje samo dijete. Da ju je barem netko podučio da milijunski auditorij ne može zamijeniti četverosatno čavrljanje s najboljom frendicom, da nijedna šminka ne može biti ljepša od iskrenog osmjeha, i da je prerano da joj život kompliciraju momci. Da se barem netko sjetio reći joj da se ne mora žuriti odrasti, jer godine ionako prebrzo prolaze, i ljepotu djetinjstva koju propusti danas, nikada više neće moći iskusiti u budućnosti.
A što je najtužnije, ona nije jedina. Odgaja se čitava generacija djece s jednakim načinom razmišljanja i ponašanja. Generacija koja će ubrzo preuzeti upravljanje ovim svijetom i odgajati neke nove naraštaje, na onim temeljima koje stvaramo mi, ovdje i sada.
Što kažete? Je li vam i dalje zabavan ovaj video, ili bi možda uz njega ipak trebalo staviti naslov – Plači, regijo?

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba