DAN OPĆINE ĐURMANEC

Načelnik Belošević: Jedan od strateških projekata je izgradnja dječjeg vrtića, a intenzivno se radi i na dovršetku sportske dvorane

Objavljeno: 22.04.2017. zagorjeinternational

 

U Đurmancu je povodom Dana općine, Osnovne škole Đurmanec i Župe sv. Jurja, održana središnja svečanost. U svom govoru, načelnik Damir Belošević osvrnuo se na najvažnije projekte u proteklih godinu dana.
– Svakako jedan od najvažnijih projekata je završetak izgradnje vodoopskrbnog sustava Putkovec – Prigorje – Goričanovec, u vrijednosti 10,9 milijuna kuna. U naseljima Ravninsko i Zagorska Koprivnica u tijeku je izgradnja vodoopskrbnog sustava vrijednog 2,8 milijuna te u naselju Guntneri od 1,2 milijuna kuna, a raspisan je i natječaj za podsustav Hlevnica – Lupinjak, dok je visoka zona Macelj pred ishođenjem je građevinske dozvole – istaknuo je. Te radove financirali su Općina Đurmanec i Hrvatske vode.

Značajni projekti

– Intenzivno radimo i na jednom od najvećih strateških projekata, a to je izgradnja dječjeg vrtića, za koji je otkupljeno zemljište i sklopljeni su ugovori s vlasnicima. Radi se punim intenzitetom, budući da se ovaj projekt priprema za prijavu na mjeru 7.4., kako bi se iz EU fondova dobila bespovratna sredstva za izgradnju – dodao je Belošević.
Kapacitet vrtića planiran je za 120 djece u šest grupa. Tu je i dovršetak izgradnje školske sportske dvorane, koji se očekuje do kraja ove godine.
Među značajnim projektima koji su u fazi realizacije, valja još spomenuti i rekonstrukciju rotora u Đurmancu, u sklopu koje će se detaljno urediti samo središte Đurmanca, kao i rekonstruirati cesta u cijeloj dužini od Đurmanca do Lupinjaka. U obnovu nerazvrstanih cesta ove godine utrošit će se 530 tisuća kuna, a novac za taj projekt osiguran je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Svečanosti su prisustvovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, državna tajnica u ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, izaslanik generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurkovića, Andrino Petković, direktor vodnog gospodarskog odjela za Gornju Savu, zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenikom Brankom Varjačićem te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
Ministar Kujundžić istaknuo je kako je iz govora načelnika saznao da se puno ulaže u sve segmente općine te da u ime premijera Plenkovića i svoje osobno, može reći da će Vlada podržati sve navedene projekte.
– Veseli me što se puno ulaže u djecu i mlade, prvenstveno što će se graditi dječji vrtić, jer djeca su naša budućnost. Vlada nije i neće zaboraviti na Zagorje i ovu županiju. U mojem resoru uložili smo 16 milijuna kuna u OB Zabok i osam milijuna kuna u Dom zdravlja KZŽ, dodao je Kujundžić i nastavio: Ne dajte Zagorje i nemojte imati kompleks malog mjesta, nastavite ovakvim tempom, jer se iz fondova može povući značajna količina novca – zaključio je. U prigodnom programu nastupile su ŽVS Lire i tamburaši KUD-a Đurmanec.
Na svečanosti su dodijeljena priznanja i nagrade istaknutim pojedincima za proteklu godinu. Nagradu za životno djelo dobio je Nikola Škrlec, budući da je dosad više od sto puta dobrovoljno darovao krv. Povelja Općine Đurmanec dodijeljena je Hrvatskim vodama za izniman doprinos u razvoju općine te Mirku Horvatu, za postignute zapažene rezultate na području promicanja vrijednosti demokratskog društva, kao i za njegov dugogodišnji rad u Lovačkom društvu “Macelj – Đurmanec”. Plakete Općine dobili su Lovačko društvo “Macelj – Đurmanec”, KUD Đurmanec, Ivica Pelin i Branko Antolić. Dodijeljene su i nagrade za najljepše okućnice i najuređeniji vrt. Za najljepšu okućnicu prvu je nagradu dobila Marija Klasić, a za vrt Ankica Topolovec.

Zlatko Pejaković i Bumerang

Povodom proslave Dana općine, sinoć je u šatoru pokraj osnovne škole održan koncert Begina i TIM grupe. Danas od 10 do 14 sati posjetitelji će moći uživati u izložbi radova članova Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Krapina. Kod OŠ Hromec održat će se “Sportski dan općine Đurmanec”, koji uključuje sportska natjecanja, natjecanje u pripremanju kotlovine i turnir u belotu. U 19 sati na rasporedu je kulturno – umjetnički program KUD-a Đurmanec i njihovih gostiju, nakon kojeg slijedi koncert Bumeranga i Zlatka Pejakovića. Sutra u 9 sati počinje natjecanje u streljaštvu na glinene golubove. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Jurja je u 11 sati, a prethodit će mu nastup Limene glazbe “Špoljari” iz Petrovskog i pucnjava kuburaša, koji će također označiti završetak proslave Dana općine Đurmanec točno u podne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba