PROJEKT “OTVORENI PRORAČUN”

Od sada u svakom trenutku možete saznati na što vaša Županija troši novac – evo kako

Objavljeno: 19.04.2017. Jelena Jazbec

Iako su se prema istraživanju Instituta za javne financije provedenom od studenog 2015. do ožujka 2016. godine, županije već pokazale kao najtransparentnije jedinice, Hrvatska zajednica županija odlučila je u suradnji s tvrtkom Coin podići transparentnost županijskih proračuna na još višu razinu, putem projekta “Otvoreni proračun”. Na internetskoj stranici Hrvatske zajednice županija od sada se nalazi aplikacija “Otvoreni proračun”, pomoću koje građani u svakom trenutku mogu saznati kako se troši proračunski novac hrvatskih županija unatrag tri godine.

Produktivnost i efikasnost

Cilj je omogućiti da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način, otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Također, cilj je i omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava. Ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz, što je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu.
Građani putem aplikacije mogu pratiti prihode i rashode po svim klasifikacijama osnovnim grafičkim modelom, te putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama. Osim toga, aplikacija nudi modul “pitanja i odgovori”, za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu, i “složeno analiziranje”, za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama.
Tu su i tzv. “pretinci” i moduli za preuzimanje službenih proračunskih dokumenata i dokumenata u strojno čitljivom formatu, te raznih publikacija kao npr. “Proračun u malom”.

Oko 300 tisuća kuna

Županijskim odjelima i proračunskim korisnicima aplikacija osigurava različite mogućnosti pregleda, analize i prezentacije svog proračuna. Proračun je (grafički i tablično) po svim klasifikacijama moguće iz ove aplikacije “izraditi” za svaki organizacijski odjel, kao i za svakog proračunskog korisnika.
Čitav projekt Hrvatsku zajednicu županija godišnje stoji oko 300 tisuća kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba