Vlada donijela odluku

Građanima do 45 godina, prve četiri godine Država će za prvi stan plaćati polovicu kredita

Objavljeno: 13.04.2017. mladenmandic

Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske usvojila je i prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i izmjenu Uredbe o tarifi upravnih pristojbi, koje je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućuje građanima do 45 godina, koji u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno za gradnje kuće, zbog potreba vlastitog stanovanja, da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje. Tako će Država u prve četiri godine plaćati polovicu iznosa ukupnog obroka kredita i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu.

Do sto tisuća eura

Otplata se može produžiti za godinu dana zbog utvrđenog invaliditeta, a dvije godine za svako živorođeno, odnosno posvojeno dijete, u razdoblju subvencioniranja kredita. Subvencije se odnose na kupnju kuće, odnosno stana, vrijednosti do sto tisuća eura, po cijeni do najviše 1500 eura po četvornom metru. Efektivna kamatna stopa ne može biti veća od 3,75 posto godišnje, te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a najmanje dvije godine, ne može biti viša od deset posto od kamatne stope određene za prve četiri godine otplate.

Osigurano 17,5 milijuna kuna

Subvencioniraju se krediti za čije je dobivanje zahtjev podnesen nakon stupanja na snagu ovoga Zakona, a subvencija se može dobiti za kupnju novog ili rabljenog zakonito izgrađenog stana, odnosno kuće, te za gradnju kuće. Zahtjev će se moći podnositi nakon što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavi javni poziv u Narodnim novinama. Za provedbu ovog Zakona, u državnom proračunu za 2017. na kontu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, osigurano je 17,5 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba