POREZNA UPRAVA

U Hrvatskoj 3423 poslodavca ne isplaćuju plaće svojim radnicima – pogledajte koji su iz Zagorja

Objavljeno: 01.03.2017. Alen Brodar

Ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do prosinca prošle godine, govore da plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju čak 3423 poslodavca, koji zapošljavaju ukupno 10.670 radnika. Od toga je 2695 pravnih osoba koje zapošljavaju 9463 radnika te 458 fizičkih osoba koje zapošljavaju 1207 radnika.

Tri mjeseca

Ti su podaci formirani prema dostavljenim obrascima JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće, i to za obračunsko razdoblje od siječnja do prosinca 2016. godine prema kriteriju tri mjeseca uzastopno i kriteriju tri mjeseca u razdoblju od šest mjeseci, objašnjavaju iz Porezne uprave, koja je najnoviji popis objavila na svojim internetskim stranicama.
Na popisu nema podataka o poreznim obveznicima koji nisu dostavili obrazac JOPPD, kao ni o onima koji su prikazali neisplatu plaće, ali ne tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u razdoblju od posljednjih šest mjeseci za 2015. godinu. Na popisu nema ni poslodavaca koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na obrascu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. godine i to zato što za razdoblja prije uvođenja obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće, već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće. Na popisu nema ni poreznih obveznika koji nisu isplatili plaće, ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću.

Poziv iz Porezne uprave

Iz Porezne uprave stoga pozivaju sve radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, čiji poslodavac nije na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca. Na isti se broj mogu prijaviti i sve ostale činjenice za koje se smatra da na popisu nisu ispravno prikazane.

Popis pravnih osoba koje nisu isplaćivale plaće možete pogledati OVDJE 
Popis fizičkih osoba koje nisu isplaćivale plaće možete pogledati OVDJE 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba