Plenković predstavio nove mjere

Osigurano 1,5 milijardi kuna za paket “Od mjere do karijere”

Objavljeno: 01.03.2017. mladenmandic

U Banskim dvorima, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavili su danas novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja “Od mjere do karijere”.
– Radi se o još jednoj od aktivnosti Vlade koja se odnosi na najvažniji dio našeg programa, a to je gospodarski rast i razvoj. Posebice će se poraditi na aktivaciji skupina u nepovoljnom položaju na tržištu rada – mladih, dugotrajno nezaposlenih i osoba s invaliditetom – naglasio je premijer Plenković, dodavši kako je novina kod ovih devet mjera i mogućnost njihove međusobne kombinacije.

400 milijuna više

Za te je mjere osigurano 1,5 milijardi kuna, što je gotovo 400 milijuna kuna više u odnosu na prethodne godine. Najveći dio je iz državnog proračuna, a oko 650 milijuna kuna se odnosi na novac iz Europskog socijalnog fonda. Predsjednik Vlade rekao je da brojke govore kako trenutno na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje ima oko 22 tisuće slobodnih radnih mjesta te dodao da kada bi se zaposlili u potpunom broju na ova slobodna mjesta, broj nezaposlenih bi pao za deset posto.

Veći poticaji

– Hrvatska je među zemljama u kojoj je veliki broj nezaposlenih mladih, ali je ipak taj broj smanjen na oko 32 posto. U našem izbornom programu najavili smo da želimo povećati stopu zaposlenosti na 68 posto. Ovih devet mjera potaknut će i zapošljavanje i samozapošljavanje, gdje se poticaj penje s 25 na 35 tisuća kuna, zatim usavršavanje, osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, očuvanje radnih mjesta, javne radove te stalne sezonce – rekao je premijer Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba