MINISTARSTVO KULTURE

Najviše novca, 1,8 milijuna kuna, za obnovu Fellerove ljekarne u Donjoj Stubici i Sokolskog doma u Zlataru

Objavljeno: 21.02.2017. Jelena Jazbec

Ministarstvo kulture objavilo je popis odobrenih programa za financiranje u 2017. godini. U kategoriji investicijskih potpora, najviše novca, 1.800.000 kuna, odobreno je za obnovu Fellerove ljekarne za Kajkavianu u Donjoj Stubici, te za obnovu Sokolskog doma u Zlataru. 700 tisuća kuna dobit će Muzeji Hrvatskog zagorja, za sanaciju dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, dok je pola milijuna kuna odobreno Općini Konjščina, za adaptaciju zgrade za Galeriju, te Općini Marija Bistrica, za adaptaciju i uređenje doma kulture. Općina Marija Bistrica dobit će i 300 tisuća kuna za digitalizaciju kina, a za opremanje Općinske knjižnice i čitaonice Marija Bistrica, osigurano je 40 tisuća kuna. S odobrenih 400 tisuća kuna, uredit će se dom kulture u Oroslavju, a u tu je svrhu osigurano i 200 tisuća kuna za Grad Donju Stubicu te za Općinu Mače. S 350 tisuća kuna, Pučko otvoreno učilište obnovit će Galeriju, a 300 tisuća kuna odobreno je Muzejima Hrvatskog zagorja za održavanje i obnovu objekata u “Starom selu” Kumrovec. Općini Bedekovčina odobreno je 200 tisuća kuna za uređenje i opremanje prostora knjižnice u Orehovici, Građanska organizacija za kulturu “Gokul” iz Zaboka opremit će svoj prostor s odobrenih 50 tisuća kuna, a Pučko otvoreno učilište Donja Stubica uredit će prostor knjižnice s odobrenih 35 tisuća kuna. Novac Ministarstva kulture namijenjen je i Gradskoj knjižnici Krapina, Gradskoj knjižnici i čitaonici “Antun Mihanović” Klanjec, Gradskoj knjižnici Pregrada i Gradskoj knjižnici Zlatar, za nabavu opreme i uređenje prostora.

Međunarodna suradnja

Ministarstvo kulture financirat će i održavanje “Dana Ksavera Šandora Gjalskog” u Zaboku, s 50 tisuća kuna, Tjedna kajkavske kulture u Krapini, s 30 tisuća kuna za književni program i 30 tisuća kuna za folklorni program, “Dana kajkavske riječi Zlatar 2017.”, s 20 tisuća kuna, Susreta esperantskih pisaca i prevoditelja u Hrašćini, s pet tisuća kuna, Glumačkog festivala u Krapini, s 15 tisuća kuna, kao i Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova “Zlatna lipa Tuhlja” i Zagorje Blues Etno Festivala, te ciklusa koncerata klasične glazbe u Zaboku, s 10 tisuća kuna.
U kategoriji međunarodne kulturne suradnje, novac je odobren za Kulturno – umjetničko edukacijsku udrugu “Kaj” iz Zlatar – Bistrice, “Staro selo” Kumrovec, Muzej krapinskih neandertalaca i Muzeje Hrvatskog zagorja Gornja Stubica. Za nabavu odjeće i instrumenata, novac će dobiti Ansambl Zabok, DVD Špičkovina, Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina, Gradski puhački orkestar Zabok, KUD “Ilirci” Krapina, KUD Mihovljan, KUD Pregrada, Limena glazba “Mirna” Radoboj, Općinska limena glazba Petrovsko – Špoljari, Puhački orkestar ”Lipa”, Tuhelj i Zajednica amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ Zabok, za Seminar za voditelje pjevanja malih vokalnih sastava, pjevačkih zborova i folklornih ansambala.

Muzejsko – galerijska djelatnost

Obnovit će se knjižna i neknjižna građa u gradskim i općinskim knjižnicama u Zaboku, Klanjcu, Krapini, Oroslavju, Pregradi, Zlataru, Humu na Sutli, Bedekovčini, Mariji Bistrici, Svetom Križu Začretju, Krapinskim Toplicama i Donjoj Stubici, za što je ukupno namijenjeno 575 tisuća kuna.
Za muzejsko – galerijsku djelatnost, Muzej “Staro selo” Kumrovec dobit će 127 tisuća kuna, Galerija “Antuna Augustinčića” Klanjec 102 tisuće kuna, Muzej seljačkih buna Gornja Stubica 92 tisuće kuna, Dvor Veliki Tabor Desinić 50 tisuća kuna, Muzej grada Pregrade “Dr. Zlatko Dragutin Tudjina” 50 tisuća kuna, Muzej krapinskih neandertalaca 35 tisuća kuna, Galerija izvorne umjetnosti Zlatar i Pučko otvoreno učilište Krapina 10 tisuća kuna, te Pučko otvoreno učilište Zabok pet tisuća kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba