UČITELJICA NEVENKA DIMAČ

Zahvaljujući fejsu, saznala za baku Faniku (102), pa joj već tri godine šalje najljepši rođendanski poklon

Objavljeno: 20.02.2017. Jelena Jazbec

Kada smo uoči Valentinova posjetili baku Faniku Mlakar iz Čreta kraj Krapinskih Toplica, koja je 14. veljače proslavila svoj 102. rođendan, u domu za starije i nemoćne u kojem trenutno boravi dočekala nas je s hrpom čestitki koje su joj povodom rođendana pristigle od učenica i učenika Osnovne škole Voltino iz Zagreba.
Tako smo došli i do Nevenke Dimač, učiteljice iz OŠ Voltino, koja ima zagorske korijene, a zajedno sa svojim učenicima već od stotog rođendana bake Fanike uveseljava ovu staricu prigodnim čestitkama.

“Volim Zagorje”

Doznali smo da je hvalevrijedna akcija dio jednog šireg projekta, koji je pokrenula Udruga učitelja “Zvono”, pod nazivom “100. dan škole”, a osmislila ga je učiteljica Sandra Vuk. Radi se o ideji da se stoti dan od početka nove školske godine obilježi na poseban način, raznim aktivnostima učenika, pa je učiteljica Dimač predložila da učenici napišu stotinu čestitki za osobu koja će uskoro navršiti sto godina. Tako je krenula njezina potraga za stogodišnjacima.
– Potraga nije išla baš glatko i kad sam već posustala, stavila sam objavu u facebook grupu “Volim Zagorje”. Uz svesrdnu pomoć gospodina Borisa Sambunjaka dolazim do gospođe Fanike Mlakar iz Čreta, koja je na Valentinovo 2015. slavila svoj 100. rođendan.
Te smo joj godine poslali stotinu čestitki učenika boravkaša, 2016. čestitku veličine 100cmx100cm, a ove godine poslali smo joj stotinu e – čestitki, u suradnji s Hrvatskom poštom – otkriva N. Dimač.
No, čestitke nisu jedina aktivnost koja se provodi kako bi se obilježio 100. dan škole.
– Tradicionalno sa svojim timom učiteljica iz produženog boravka radimo fotografiju iz ptičje perspektive svih nas zajedno, a u tome se posebno ističe prošlogodišnja milenijska, koju je napravio Šime Strikoman. U tome je sudjelovala cijela škola. Tradicionalne aktivnosti su i jedenje ručka u sto zalogaja, pjevanje himne projekta te utrka za kralja i kraljicu utrke na sto metara. Prošle godine slali smo stotinu čestitki u sto škola uključenih u projekt,a ove je godine stotinu učenika i njihovih učiteljica dobilo čestitku na svoje ime. Sakupili smo i više od stotinu knjiga i slikovnica za djecu Doma sestara Karmelićanki u Zagrebu, a humanitarnom akcijom zadruge sakupili smo i sredstva kojima ćemo toj istoj djeci učiniti jedan proljetni dan nezaboravnim i lijepim – nabraja učiteljica Dimač samo neke od aktivnosti.

Susret s učenicima

OŠ Voltino broji 500-tinjak učenika, a u projektu “100. dan škole” sudjelovali su gotovo svi. U Hrvatskoj, u projekt je uključeno 400-tinjak učitelja sa svojim učenicima.
– Učenicima je taj dan zanimljiv jer se odvija na drugačiji, kreativniji način. Svatko od njih ima aktivnost koja mu je najdraža. Našim boravkašima je to utrka na sto metara za titulu kralja i kraljice utrke – otkriva učiteljica.
Pitali smo je i je li imala prilike uživo upoznati baku Faniku.
– Nisam ju upoznala, ali kao da je poznajem. To ću svakako prvom prilikom učiniti. Bilo bi lijepo upriličiti susret s učenicima, ako ništa drugo, kroz jednu videokonferenciju putem Skypea – zaključuje.



BAKU FANIKU OBIŠAO I NAČELNIK KRAPINSKIH TOPLICA ERNEST SVAŽIĆ

“Baka je fantastična, impresionirani smo njezinom vitalnošću”

Baku Faniku u Domu za starije i nemoćne “Udruga Marija” u Čretu, na Valentinovo su posjetili i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić te predsjednica Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Karmelita Pavliša.
– Baki smo odnijeli buket i butelju vina, a usput smo obišli i ostale štićenike doma. Slavljenica je fantastična, impresionirani smo njezinom vitalnošću. Poželjeli smo joj da i iduće godine proslavimo zajedno njezin 103. rođendan, a ona je bila jako vesela, obasipala nas je komplimentima. Lijepo je vidjeti nekoga tko je tako pozitivan u svoje stare dane. Moram reći da me to navelo na razmišljanje da je zaista tajna dugovječnosti taj pozitivan stav prema životu – rekao nam je načelnik Svažić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba