Nastavak proizvodnje?

O budućnosti Inkopa obuće d.d. u stečaju odlučit će Skupština vjerovnika 4. travnja

Objavljeno: 16.02.2017. mladenmandic

Nakon što je tvrtka Inkop obuća d.d. iz Poznanovca 8. prosinca prošle godine završila u stečaju i nakon što je za stečajnog upravitelja imenovan Janko Vidiček, on je brzo odustao od toga, pa je za novog stečajnog upravitelja 21. prosinca prošle godine imenovan Zlatko Kosec.
– Od 147 zaposlenika, koliko ih je prije otvaranja stečaja bilo na spisku u poduzeću, trenutno zapošljavamo 80-ak radnika. Njih oko 25 je na bolovanju, dok je ostatak još uvijek na čekanju ili se ne želi vratiti, jer su se snašli negdje drugdje. Trenutno smo u fazi kad vjerovnici prijavljuju svoja potraživanja, a kolika su potraživanja vjerovnika i radnika, znat ćemo tek negdje oko polovice ožujka.

Višemilijunski dugovi

– Uglavnom, mogu sa sigurnošću reći da se radi o višemilijunskim iznosima – rekao nam je stečajni upravitelj Inkopa obuće Zlatko Kosec te dodao da će se Skupština vjerovnika održati 4. travnja i tek tada će se znati što će biti s budućnošću ovog poduzeća.
– Što će odlučiti vjerovnici i kako misle naplatiti svoja potraživanja, teško je reći. Zasad se ne zna ni kolika su ta potraživanja, a kamoli što namjeravaju napraviti. Hoće li se nastaviti s proizvodnjom ili će se krenuti u rasprodaju pokretne i nepokretne imovine, sada je teško reći – rekao nam je Kosec, dodajući i kako će stečaj sigurno trajati najmanje godinu dana, a vjerojatno i duže.
– Meni je kao stečajnom upravitelju u ovom trenutku najvažnije da nije obustavljena proizvodnja, da ljudi rade i bar nešto zarade. Jer, od 8. prosinca, od kada je otvoren stečajni postupak, svi radnici koji rade dobivat će svoje plaće, i to prema ugovorima koje imaju od prije – od minimalca, pa nadalje – rekao je Kosec.
Na upit za koga Inkop obuća trenutno radi, Kosec nam je odgovorio da imaju više poslovnih partnera – jednog talijanskog kupca za kojeg izrađuju čizme, a izrađuju i obuću za Hrvatski telekom, Hrvatske pošte, Hrvatske željeznice, a ponajviše narudžbi zasad imaju za cipele i čizme od Ministarstvo obrane.
– Što se tiče naplate, tu trenutno nema nikakvih problema – rekao nam je Kosec.

Hipotekarni vjerovnici

Inače, podsjećamo kako su radnici Inkopa, nakon što je tvrtka zapala u dugove, zbog neisplate nekoliko mjesečnih plaća, od sredine srpnja obustavili rad. No, nakon toga je dio radnika nakon dva, tri mjeseca ponovo pozvan natrag u tvornicu, gdje su nastavili s proizvodnjom čizama za talijanskog kupca. Na upit mogu li ti radnici očekivati isplatu neisplaćenih plaća nakon stečaja, Kosec nam je odgovorio kako je to sada, što se tiče stečajne mase, nemoguće reći.
– Radnici jesu u prvom isplatnom redu, no postoje i hipotekarni vjerovnici i ako se njima prizna pravo na hipoteku i ako aktiviraju svoja potraživanja, teško da će za radnike bilo što ostati. Jedino čemu se radnici mogu nadati, i to prije završetka stečajnog postupka, je novac koji će dobiti od Agencija za osiguranje radničkih potraživanja – kaže Kosec.
Inače, prošlog tjedna, kako doznajemo, otvoren je stečaj i za drugu sestrinsku tvrtku Inkop d.d., koja se bavi proizvodnjom kože. Za stečajnog upravitelja imenovan je Marinko Pejić, no što će se tamo događati, sada je još uvijek prerano govoriti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba