“ICE AGE EUROPE”

Oznaka europske baštine krapinskog Muzeja predstavljena i u Španjolskoj

Objavljeno: 11.02.2017. Alen Brodar

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je od 18 članica međunarodne mreže “Ice Age Europe”, koja je uspostavljena s ciljem povezivanja značajnih pretpovijesnih lokaliteta u Europi.

Europski brend

U cilju promocije zajedničke europske baštine projekt “Ice Age Europe” planira se razviti u europski brend, orijentiran na zanimljivu priču o ledenodobnim ljudima u Europi te pleistocensku kulturnu baštinu. Prošli je tjedan tako održan radni sastanak grupe u španjolskom gradu Burgosu, na kojem je sudjelovalo 26 sudionika iz šest zemalja. Domaćin je bio Centar za znanstvena i laboratorijska istraživanja ljudske evolucije (CENIEH) u kojem se provode najznačajnija svjetska istraživanja osteoloških zbirki. U sklopu stručnog programa posjećen je Muzej ljudske evolucije, poznato nalazište Atapuerca i Centar za eksperimentalnu arheologiju (CAREX).

Značajno priznanje

Muzej krapinskih neandertalaca predstavila je mr. sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica s predavanjem “European Heritage Label”, istaknuvši dobivanje tog značajnog priznanja prošle godine u Bruxellesu, što je izuzetno doprinijelo i aktivno sudjelovanje u ovoj međunarodnoj stručnoj mreži sličnih muzeja i nalazišta, te ostalih stručnih institucija.
U daljnjim planovima je organizacija zajedničke putujuće izložbe “Ice Age Europe Now” koja je planirana ove godine i u Krapini te definiranje klastera neandertalskih nalazišta i nominacija za Svjetsku baštinu pri UNESCO-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba