POTPISAN SPORAZUM

Hrvati i Slovenci zajedno mogu povući više od 33 milijuna eura iz Fonda za regionalni razvoj

Objavljeno: 03.02.2017. zagorjeinternational

U Krapini je svečano potpisan Sporazum o suradnji između Krapinsko – zagorske županije i regije Obsotelje in Kozjansko, kojim je obuhvaćeno 14 jedinica lokalne samouprave s hrvatske i slovenske strane – grad Pregrada, općine Đurmanec, Hum na Sutli, Kumrovec i Zagorska Sela te Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje, Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Dobje i Bistrica ob Sotli. Međusobna suradnja ostvaruje se na područjima korištenja sredstava fondova i programa Europske unije, poticanja suradnje i zajedničkog razvoja gospodarstva, suradnje i razvoja jedinica lokalne samouprave, poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaštite okoliša, turizma i sporta, zdravstva, obrazovanja i kulture, prometa i komunalnog gospodarstva.

Prijateljski odnosi

– Među nama vladaju vrlo prijateljski odnosi, i štoviše, već godinama surađujemo upravo u povlačenju sredstava iz EU fondova, a današnjim potpisivanjem sporazuma čitava stvar samo je dobila formalni karakter. Izuzetno je bitno naglasiti da je Krapinsko – zagorska županija, kao i slovenska regija Obsotelje in Kozjansko, natprosječno uspješna u povlačenju EU sredstava – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Program je predstavio voditelj Zajedničkog tajništva Tadej Baškovič. Vizija programa je “Povezani u zelenom”, a označava smjer prema održivom razvoju. Korisnici s obje strane granice mogu konkurirati za nešto više od 33 milijuna eura sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.
U sklopu tog događaja, službeno je obilježen i početak rada Područnog ureda Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020, koji je otvoren u prostorijama Zagorske razvojne agencije. Područni ured u Krapini jedna je od dviju hrvatskih podružnica Zajedničkog tajništva ovog programa EU–a. Zajedničko tajništvo čini šest članova, od kojih je četvero smješteno u Ljubljani, a po jedan član lociran je u područnim uredima u Krapini i Buzetu. Neovisno o lokaciji, svi članovi Zajedničkog tajništva imaju podjednake zadaće, što ponajprije uključuje informiranje i savjetovanje potencijalnih prijavitelja te pružanje pomoći korisnicima tijekom provedbe projekata.

Pozitivan primjer

Nakon potpisivanja Sporazuma, predstavljen je pozitivan primjer dosadašnje hrvatsko – slovenske suradnje u privlačenju sredstava i EU fondova – preko šest milijuna kuna vrijedan projekt EE CULTURE, u sklopu kojeg je energetski obnovljena zgrada županijske palače u Krapini i Vila Rožje u Velenju. Projekt je predstavio ravnatelj REGEA-e Julije Domac. Prisutnima su se obratili i izaslanik veleposlanice Republike Slovenije u RH Marko Rakovec, Ines Kos iz Agencije za regionalni razvoj RH, zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina te, u ime u ime slovenskih potpisnika Sporazuma, župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič. Prisustvovali su i saborski zastupnik Marko Vešligaj, koji je kao gradonačelnik Pregrade bio jedan od potpisnika, te zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba