Okupljanje žena u politici

Jasna Petek: Izabranih 12,7 posto žena u Saboru, zaista je poražavajuća činjenica

Objavljeno: 30.01.2017. mladenmandic

Hrvatska zajednica županija proteklog je vikenda u Rijeci organizirala okupljanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici. Zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek iskazala je zadovoljstvo susretom te istaknula kako su žene u lokalnoj politici te koje pomiču granice, nastoje provoditi lokalnu politiku uz bok muškarcima te prije svega žele osnažiti ostale žene da se kandidiraju i uključe u politički život svojih mjesta, općina, gradova i županija.
– U odnosu na Europsku uniju, ne stojimo dobro. Posljednji parlamentarni izvanredni izbori pokazali su da nikad manje žena nije ušlo u Hrvatski sabor. Postotak od 12,7 posto, zaista ne zadovoljava i daleko je ispod prosjeka koji mi žene želimo. Za jednu članicu EU, taj je podatak zaista poražavajući, te moramo učiniti sve da pokažemo da smo ravnopravne s muškarcima u provođenju javnih politika te općenito u društvenom životu svojih zajednica – rekla je Petek.

Žene na začelju

Na panel raspravi o uključenosti žena u lokalnu i regionalnu politiku, sudjelovala je i bivša zagorska županica Sonja Borovčak. U raspravi je istaknuto kako su prošli izbori za Hrvatski sabor pokazali da žena ne nedostaje, jer rodna zastupljenost nije bila osjetno neuravnotežena, no ono što predstavlja problem, jest to što su se žene najčešće nalazile na začeljima lista, što dokazuje da uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake u pitanju političke participacije žena.

Napredovanje kroz sustav

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić istaknula je da su prema istraživanjima u Hrvatskoj žene u odnosu na ostale europske zemlje natprosječno zainteresirane za participaciju u politici, ali tu se javlja drugi problem.
– Ženama treba dvostruko više vremena za napredovanje kroz sustav. Zato je nužno da imamo gospodarske i političke kvote, jer je to alat za ubrzavanje procesa izjednačavanja mogućnosti žena i muškaraca u politici i na tržištu rada – izjavila je Ljubičić.
Sve sudionice složile su se da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka, ali i da se uvede izborni sustav prema modelu “jedna žena – jedan muškarac”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba