Oglasio se i Studentski zbor

Svaka mjesečna studentska zarada do 5050 kuna bit će neoporeziva

Objavljeno: 05.01.2017. mladenmandic

 

Nakon što su se studenti danas uznemirili zbog pisanja medija kako će se porez od 24 posto te prirez, zavisno od mjesta prebivališta, morati plaćati na svaku zaradu veću od 15 tisuća kuna, a da će povrat poreza do neoporezivog dijela od 60.600 kuna godišnje dobiti tek tijekom 2018. godine, svojim priopćenjem oglasio se i Studentski zbor.

Stvari pojašnjene

U priopćenju ističu da su nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave mnoge stvari pojašnjene. Naime godišnji neoporezivi osobni primitak je povećan s 13 tisuća na 15 tisuća kuna. To je ujedno i granica s kojom roditelji imaju pravo na porezne olakšice. Uz to svaki student ima pravo na osnovni osobni odbitak poreza od 3800 kuna mjesečno, odnosno 45.600 kuna godišnje. Time je neoporezivi godišnji iznos studentske zarade sada ukupno 60.600 kuna, a ne 50 tisuća kuna kao do sada, što je povoljnije za studente koji više zarađuju.

Novi sastanci

Način obračuna je takav da se će svaki dohodak do 5050 kuna mjesečno biti neoporeziv. Iznad toga će se oporezivati samo razlika. Studentski predstavnici će tijekom idućeg tjedna održati i nove sastanke s Ministarstvom financija i ministrom Marićem kako bi se eventualno osigurali dodatni ustupci, posebno u vidu zadržavanja porezne olakšice za roditelje studenata. Studentski zbor također moli javna tijela da unaprijede način komunikacije kako bi se izbjegle ovakve situacije.



OGLASILA SE I POREZNA UPRAVA

Ako studenti zarade i više od 5050 kuna mjesečno, a ne prelaze godišnje 60.600 kuna, i to će im biti vraćeno

S obzirom na pogrešna tumačenja oporezivanja primitaka učenika i studenata od 1. siječnja koja su izazvala pomutnju, osobito u studentskoj populacija, oglasila se i Porezna uprava.

– Zakonom o porezu na dohodak propisan je jedinstveni osnovni osobni odbitak za sve hrvatske građane, primatelje dohotka, pa i učenici i studenti koji ostvaruju dohodak po bilo kojoj osnovi imaju pravo na neoporezivi osnovni odbitak u iznosu od 3800 kuna mjesečno, odnosno 45.600 kuna godišnje. Učenici i studenti pored toga imaju pravo na dodatnih neoporezivih 15.000 kuna primitaka godišnje odnosno 1250 kuna mjesečno što sve zajedno iznosi 5050 kuna mjesečno odnosno 60.600 kuna godišnje. Prema tome, na mjesečne iznose primitaka učenika i studenata do iznosa od 5050 kuna neće se obračunavati porez na dohodak. Ako ukupni godišnji primici učenika i studenata ne prelaze iznos od 60.600 kuna, sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak iznad 5050 kuna mjesečno, bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna. Također neoporezivi iznos stipendija učenicima i studentima za redovno školovanje u tuzemstvu i inozemstvu na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima od 1. siječnja iznosi 1750 kuna mjesečno – piše u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba