POSTROŽENI ZAKON O PROMETU

Stižu nova pravila za mlade vozače, vozačku dozvolu će biti mnogo lakše izgubiti

Objavljeno: 02.01.2017. Alen Brodar

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je tijekom božićnih blagdana na savjetovanje s javnošću novi Nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji donosi brojne novosti, posebno za mlade vozače i one koji imaju naviku sjesti za volan pripiti ili pijani, piše Index.hr.
Nacrtom se tako, između ostalog, propisuje procedura ukidanja vozačke dozvole bez mogućnosti ponovnog polaganja zbog negativnih bodova.
Do ukidanja vozačke dozvole dolazilo bi ako vozač skupi 12 negativnih bodova, odnosno devet bodova ako je mladi vozač. Prema sadašnjem zakonu nakon devet skupljenih negativnih bodova izriče se privremena mjera zabrane upravljanja vozilom, a dozvola se poništava tek kad se nakon prvih devet skupi još toliko negativnih bodova.

Najteži prekršaji

Ponavljanje tri najteža prekršaja bi, dakle, za mlade vozače bilo dovoljno za ukidanje vozačke dozvole. U najteže prekršaje, za koje se dobiva po tri negativna boda, ubraja se prekoračenje dozvoljene brzine kretanja za više od 50 kilometara na sat, upravljanje pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila ili pak vožnja pod utjecajem droge i lijekova. Također, ako vas tri puta uhvate alkoholizirane u tri godine, slijedi vam izvanredni liječnički pregled, jer se “za vas može opravdano posumnjati da imate problem s alkoholom”, stoji u nacrtu zakona.
Prema novom Nacrtu zakona, mijenja se i definicija mladog vozača. Pod mlade vozače prema novom Zakonu bi spadali svi vozači mlađi od 24 godine, ali i svi vozači s manje od dvije godine iskustva.
– S obzirom na činjenicu da mladi vozači i vozači s nedovoljno vozačkog iskustva uzrokuju nerazmjerno veći broj prometnih nesreća u odnosu na sve ostale vozače, namjera je posebnim pravnim režimom, kojim bi granica za ukidanje (suspenziju) vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova bila nešto niža (devet bodova) od granice koja vrijedi za sve ostale vozače (12 bodova), utjecati na ponašanje te skupine vozača. Ovo stoga što se u toj najosjetljivijoj fazi vozačkog staža, odnosno za vrijeme stjecanja prvih vozačkih iskustava u prve dvije godine nakon stjecanja vozačke dozvole, očekuje da vozači u većoj mjeri poštuju prometne propise odnosno može im se tolerirati manje transgresija u odnosu na vozače koji već imaju višegodišnje iskustvo – stoji u nacrtu zakona.

Stariji od 65

Stvari se mijenjaju i za starije od 65 godina – ti će vozači morati na zdravstveni pregled prilikom produljenja vozačke zbog zdravstvenih promjena koje se mogu pojaviti u toj dobi i koje mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilima.
Dobra pak je vijest da novi zakon predviđa i ukidanje tehničkog pregleda kod prve registracije novih vozila, ali i liberalizaciju tržišta autoškola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba