Dan poslije provoda

Najbolji lijek protiv mamurluka je puno vode, juha od povrća, rajčice, naranče i tuširanje u mlakoj vodi

Objavljeno: 01.01.2017. mladenmandic

 

I u novogodišnjoj noći i ove godine zabave zasigurno neće proći bez većih količina alkohola. No, novogodišnje jutro ako se popiju veće količine alkohola zasigurno neće biti lako preživjeti i bili bi najsretniji da se probudite tek za nekoliko dana. No, postoji način da se mamurluk barem ublaži. Narodnu medicinu poput kvasca, sirovih jaja i vitaminsko – mineralnih tableta izbjegavajte jer vam neće puno pomoći, a tako može se samo ubrzati detoksikaciju organizma od alkohola.

Simptomi mamurluka

Simptomi mamurluka su dehidracija, mučnina, bolovi u želucu, glavobolja, preosjetljivost na svjetlost i zvukove, dijareja , lupanje srca pri najmanjim naporima, smanjene motoričke sposobnosti, koncentracije i pamćenja. Bilo koji od ovih simptoma je sam po sebi grozan, no svi oni pomiješani vaše će stanje učiniti još težim. Stoga stručnjaci savjetuju da se pije puno vode i to malo po malo, dobro je pojesti juhu od povrća, koja se slobodno može jače zasoliti te jedite polako. Voće i povrće dosta pomaže, a rajčice i naranče su najbolji izbor. Kavu i crni čaj treba izbjegavati u širokom luku, jer su oni diuretici koji će vas još više dehidrirati.

Tjedan dana do normale

Nakon novogodišnjeg slavlja, Istuširajte se isključivo mlakom vodom i zamračite sobu. Mirujte koliko god vam je potrebno, pa premda izgubili cijeli dan na oporavak od alkohola. Većina odvratnih simptoma nestat će u roku od 24 sata, ali imajte na umu da tijelu treba čak do tjedan dana da bi se vratilo u normalno stanje. Fizičkih posljedica tako ćete se uspjeti riješili, a za rupe u sjećanju, sramote zbog eventualne gluposti koje ste počinili u pijanom stanju, morat ćemo se ipak sami pobrinuti.



Top lista najgorih pića koja uzrokuju mamurluk

Prema istraživanju objavljenom u British Medical Journalu najgori ćete mamurluk imati nakon što ste pili rakiju ili loš brendi. Skuplji alkohol je i kvalitetniji, dulje je destiliran i fermentiran. Iz tog razloga ima i manji udio nečistoća. Istraživanja su pokazala kako 2,5 decilitra popijenog alkohola iz organizma izbacuje čak osam decilitara vode. Alkohol tijelo vodi do dehidracije, stoga se uz konzumaciju alkohola treba popiti što više vode, no ona vas neće otrijezniti. Na prvom mjestu najgorih pića je rakija, slijede brendi, crno vino, rum, viski, bijelo vino, pa džin i votka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba