Nakon najave SDP-a

Tomislav Končevski: Žalosno je i sramotno od SDP-a da nam suradnju otkazuju putem medija

Objavljeno: 09.07.2016. mladenmandic

 

Nakon što je SDP odlučio kako će novu predizbornu “Narodnu koaliciju” za rujanske predizborne izbore, uz SDP sačinjavati samo četiri stranke – SDP, HNS, HSU i HSS, što nam je danas potvrdio i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, doći će i do političkog preslagivanja na hrvatskoj, ali po utjecaju Laburista u Zagorju, i na zagorskoj političkoj sceni. Naime, SDP više ne želi pod svojim okriljem imati Hrvatske laburiste, nacionalnog predsjednika Zagorca Tomislava Končevskog, kao ni dosadašnjeg koalicijskog partnera Zagorsku stranku, koju vodi Miljenko Jerneić.

Matematičke koalicije

– Nažalost rejting nove dvije stranke posljednjih mjeseci je strahovito pao, a predizborne koalicije su, zapravo, matematičke koalicije, tako da je naša procjena da nam trenutno ne mogu donijeti neko dodatno mjesto u Saboru. Zbog toga smo se zahvalili Laburistima i ovaj put ćemo izaći na izbore bez njih, a isto tako i bez Zagorske stranke. No, i jedni i drugi su i dalje naši partneri na lokalnoj razini, pogotovo u Zagorju, gdje i za sljedeće lokalne izbore planiramo surađivati – rekao je šef zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.
Predsjednik hrvatskih Laburista, Zabočanin Tomislav Končevski rekao nam je da su pomalo šokirani ovim postupkom SDP-a.
– Kad smo čuli da HSS ulazi u “Narodnu koaliciju”, jasno smo rekli da to ne podržavamo, jer mi kao stranka ljevice ne možemo surađivati sa strankama desnog centra u kojoj je jedna od članica i Marijana Petir koja nam po svojim stavovima nikako nije prihvatljiva. Mislim da našim izbacivanjem iz koalicije SDP radi veliku grešku, da se tim postupkom odmiče od jedine lijeve stranke na hrvatskoj političkoj sceni, koja se jedina zalagala za prava radnika, nezaposlenih, socijalno ugroženih, branitelja i ostalih ugroženih kategorija. Najžalosnije u svemu je što SDP unatoč tome što smo im uputili službeni zahtjev za razgovor, nismo od njih dobili nikakav službeni odgovor. Bilo bi od njih pošteno da smo dobili i negativni odgovor, ali nitko nam se nije ni javio, nego nam se suradnja otkazuje putem medija. Doista žalosno i sramotno od njih – rekao nam je prvi čovjek Hrvatskih laburista Tomislav Končevski.

Sa samostalnom listom

Na upit koji je sada sljedeći postupak Laburista, Tomislav Končevski rekao nam je kako će na rujanske parlamentarne izbore najvjerojatnije izaći sa samostalnom listom, no budući da je odluka SDP-a i za njih svojevrstan šok, moguće su i neke druge opcije. Što se pak tiče poziva predsjednika zagorskog SDP-a Siniše Hajdaša Dončića o daljoj suradnji na lokalnoj razini, Končevski nam je rekao da je sve to sada pomalo smiješno, no da će konačnu odluku o suradnji na lokalnoj razini prije lokalnih izbora iduće godine ipak morati donijeti Izvršni odbor zagorskih Laburista.


Predsjednik Zagorske stranke Miljenko Jerneić:

Sa SDP-om ili bez njega, ma baš me briga

Na upit o stajalištu SDP-a i isključivanju njihove stranke s liste novoformirane Narodne koalicije s četiri stranke, predsjednik Zagorske stranke Miljenko Jerneić rekao nam je kako o svemu tome nema pojma, te kako on ima sasvim drugačije informacije – da su se SDP-ovci odrekli samo Laburista, ali ne i Zagorske stranke. – Dok ne pročitam vlastitim očima pismenu odluku SDP-a ništa u ovo što mi govorite ne vjerujem. No, ako su tako odlučili, na izbore s SDP-om ili bez njega, ma baš me briga – rekao je čelnik Zagorske stranke Miljenko Jerneić.


Ostali zagorski Laburisti

“Postupak SDP-a je veliki politički gaf i glupost”

Pitanje o raskidu suradnje uputili smo i još nekim Laburistima u Zagorju. Oni se uglavnom slažu da zbog jednog mjesta u Saboru kojeg bi eventualno dobili Laburisti, nasuprot pet koje bi dobili HSS-ovci, ali i prema Zagorskoj stranci koja ništa niti ne traži, ovakav postupak nije korektan.
– Možda će jedan ili dva saborska mandata u konačnici presuđivati čak i o formiranju nove vlasti u Hrvatskoj i mislimo da je ovakav postupak SDP-a njihov veliki politički gaf i glupost. To im u sadašnjim okolnostima doista nije trebalo – rekao nam je jedan od najpoznatijih zagorskih Laburista.


SDP oformio i svoj Izborni stožer

Glavni odbor potvrdio je i Izborni stožer kojeg će predvoditi Igor Dragovan, Ranko Ostojić i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. Potvrđeni su i koordinatori za izborne jedinice pa će tako kampanju u prvoj izbornoj jedinici koordinirati sam Milanović, u drugoj izbornoj jedinici bit će to Gordan Maras, u trećoj Siniša Hajdaš Dončić, u četvrtoj izbornoj jedinici Domagoj Hajduković, u petoj Zdravko Ronko, u šestoj izbornoj jedinici Mirando Mrsić, u sedmoj Milanka Opačić, u osmoj Željko Jovanović, u devetoj Ranko Ostojić te u desetoj izbornoj jedinici Boris Lalovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba