Institut za javne financije:

Najtransparentniji Radoboj i Sveti Križ Začretje, na dnu hrvatske ljestvice čak sedam zagorskih općina

Objavljeno: 05.07.2016. Jelena Jazbec

Institut za javne financije objavio je karte transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina, za razdoblje od studenog 2015. do ožujka 2016. Analizirane su objave ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, i to: godišnje izvršenje proračuna za 2014., polugodišnje izvršenje proračuna za 2015., prijedlog proračuna za 2016., izglasani proračun za 2016. i proračun za građane za 2016.

Osam općina odlikašica

Čak 11 županija objavilo je svih pet dokumenata, među kojima i Krapinsko – zagorska županija, dok je šest županija objavilo četiri dokumenta, a zaostaju Međimurska s tri, te Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska sa samo dva objavljena dokumenta.
Prosječna transparentnost gradova niža je od županijske, s prosjekom 3,05, dok je prosječna transparentnost općina izrazito niska, s prosjekom 2,04. Među osam općina koje su objavile svih pet dokumenata, nalaze se Radoboj i Sveti Križ Začretje. Radoboj je u ovom ciklusu istraživanja objavio čak četiri dokumenta više nego u prethodnom, dok je Sveti Križ Začretje općina “odlikašica” koja ima niži prihod po stanovniku od prosjeka svih općina koje su se našle u ovoj skupini. Od zagorskih gradova, najbolje ocjene, četvorke, su dobili Klanjec, Pregrada i Zlatar, dok trojke imaju Donja Stubica, Krapina i Zabok.

Nedovoljno i nepravovremeno

Zabrinjavajuće je što lokalne jedinice i dalje u znatno manjoj mjeri objavljuju prijedlog proračuna nego izglasani proračun (osim županija), pa se tako građani stavljaju pred gotov čin, jer ne mogu sudjelovati u planiranju proračuna, te što, posebice općine, nedovoljno i nepravovremeno objavljuju polugodišnja i godišnja izvješća o izvršenju proračuna, pa građani ne mogu kontrolirati prikupljanje i trošenje proračunskih sredstava. Posebno je loše stanje i kod objavljivanja proračuna za građane, koji je objavilo samo 15 općina, odnosno, 3,5 posto. Među njima su se našle tri zagorske općine: Mače, Radoboj i Sveti Križ Začretje.
Prosječna transparentnost gradova u Zagorju je nešto viša od 3, prosječna transparentnost zagorskih općina nešto manja od 2, dok je ukupna prosječna transparentnost Krapinsko – zagorske županije nešto viša od 2.
Najniže na ljestvici transparentnosti našli su se grad Oroslavje te općine Đurmanec, Kumrovec, Petrovsko i Zlatar Bistrica, sa samo jednim objavljenim dokumentom, a situacija je najkritičnija u Gornjoj Stubici, Hrašćini, Kraljevcu na Sutli, Mariji Bistrici, Mihovljanu, Novom Golubovcu i Zagorskim Selima, koji s nula objavljenih dokumenata spadaju u skupinu najnetransparentnijih hrvatskih općina.


Krapinsko – zagorskoj županiji ponovno dodijeljeno priznanje za transparentnost

Povodom objave rezultata analize, danas su u Zagrebu dodijeljena i priznanja za transparentnost proračuna. Priznanje je uručeno i krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru. Krapinsko – zagorska županija dobila je posebnu pohvalu zato što sve dokumente objavljuje u PDF formatu, koji omogućava otvaranje dokumenata u bilo kojem operativnom sustavu, na bilo kojem pametnom uređaju ili računalu, kao i za pregledne županijske internetske stranice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba