ZAVRŠNICA PROJEKTA BALTAZAR2

Priredba učenika povodom kraja školske godine dožupanicu Petek, ali i mnoge u gledalištu, ganula do suza

Objavljeno: 04.06.2016. Alen Brodar

– Srce mi je veliko k’o kuća. Počeli smo poštivati različitosti i to je uistinu velika stvar. Naime, bitne su brojke koje smo dosegli od samog početka Baltazar, ali ono što je bitnije jest da smo djecu s teškoćama, tu posebnu djecu, prestali prilagođavati okolini, već smo okolinu i okruženje u kojem žive, uče i vesele se, počeli prilagođavati njima – rekla je dožupanica Jasna Petek, ganuta do suza završnom priredbom povodom završetka školske godine, koju su pripremili učenici i njihovi mentori, a kojom se obilježila i završnica projekta Baltazar2.

Ukupno 83 pomoćnika

Ove se školske godine projektom Baltazar2 predvidjelo uključivanje 83 pomoćnika u nastavi za ukupno 121 učenika u osnovnim i srednjim školama Krapinsko-zagorske županije, što predstavlja 16,9 posto ukupnog broja učenika s teškoćama, odnosno 0,8 posto ukupnog broja učenika u zagorskim osnovnim i srednjim školama.
– Projektom Baltazar već drugu godinu djeci s teškoćama omogućavamo razvoj i jednake uvjete da se školuju sa svojim vršnjacima, susjedima i prijateljima, u svojim gradovima, općinama i mjestima. Počeli smo sa 15 pomoćnika, pa 60, a ove ih je godine 83. Omogućili smo dakle pomoćnike velikom broju djece i pokrili smo sve potrebe na području Županije za redovno školovanje djece s teškoćama, naravno za onu koja to mogu uz pomoć pomoćnika u nastavi – rekla je dožupanica Petek, dodajući da su pomoćnici u nastavi isključivo podrška djeci.
– Oni ne preuzimaju ulogu učitelja. Ovisno o djetetovoj teškoći, da li je to sljepoća, gluhoća, tjelesna invalidnost ili intelektualna poteškoća, tako mu se pruža i podrška. Naravno da to olakšava i učiteljima, da kvalitetnije i bolje mogu raditi sa svom djecom u razredu, zaključila je dožupanica.
U obje godine projekta Baltazar, kao pomoćnici zaposlile su se mlade nezaposlene osobe s područja Krapinsko – zagorske županije, iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, što je još jedna korist ovog projekta.

Financiranje Županije

– Kada smo preuzeli upravljanje Županijom, imali smo 15 pomoćnika u nastavi. Danas ih je 83. Natječaj za novi program raspisan je u četvrtak i, s obzirom da je ove godine bilo dostupno 2.489.000 kuna iz Europskog socijalnog fonda, Županija je dodala 414.000 kuna. Ali moram reći da smo do sada dobili samo 600.000 kuna, a sve ostalo je Županija financirala unaprijed jer ne smijemo dozvoliti da ovi sjajni ljudi ne dobiju plaću. Županija će i dalje financirati taj program, to je garancija da će projekt ići dalje. Za sljedeću godinu su sredstva za Krapinsko – zagorsku županiju ograničena na dva milijuna iz istog Fonda, međutim, postoji mogućnost da se na natječaj jave udruge. S obzirom da imamo sjajne udruge, siguran sam da ćemo uspjeti osigurati i veći broj pomoćnika u nastavi i da će ukupna uložena sredstva biti još i veća. Nema ljepše stvari nego vidjeti ovu djecu nasmijanu, svatko mora imati jednaku šansu – zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zahvalivši svima koji su sudjelovali u ovom programu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba