KOLUMNA

Za sve žene, majke, kraljice – i one koje se tako osjećaju

Objavljeno: 10.05.2016. Jelena Jazbec

Majka. Malena riječ velikog značenja, neizostavna u životu svakog pojedinca. Žena koja na svijet donosi drugo ljudsko biće, neiscrpan motiv umjetnika, posebice pjesnika i slikara. Vrlo važnu ulogu igra i u religiji, gdje u liku Djevice Marije postaje simbolom ljubavi, nesebičnosti i požrtvovnosti. No, gdje je majka u današnjem svijetu, koji teži napuštanju tradicionalnih vrijednosti, posebice kada se govori o ženi i njezinoj ulozi u društvu?

I sami ste upoznati s borbama koje su žene stoljećima vodile kako bi sebi osigurale temeljna ljudska prava i pronašle svoje mjesto u svijetu kojim su donedavno vladali isključivo muškarci. Krv, znoj i suze prolivene su u njihovim dugogodišnjim nastojanjima da postanu jednakovrijedne, i žene moraju biti ponosne na svoje prethodnice koje su im omogućile da budu gdje su sada. No, izgleda da su se upravo na najtradicionalnijoj od svih uloga žene, onoj majčinskoj, u današnjem svijetu počela lomiti koplja. Adele, jedna od najpoznatijih pjevačica na svijetu, nedavno je izazvala buru reakcija kada je, prilikom povratka na scenu nakon što je uzela predah da bi se posvetila brizi za svojeg novorođenog sina, u intervjuu za “Vogue” izjavila kako je u trenutku kada je postala majka, po prvi put osjetila da je zaista živa.

– Majčinstvo je najljepši posao na svijetu. Na prvom mi je mjestu majčinstvo, zatim dolazim ja, a tek onda posao. Osjećam se tako ugodno u svojoj koži – rekla je Adele tom prilikom.
Feministička novinarka Elissa Strauss u internetskom izdanju magazina “Slate” zbog toga joj je uputila žestoke kritike.
– Ona kaže da nije imala život prije djeteta? Ovakve izjave jedne velike žene kao što je Adele OPASNE su i mogle bi nauditi ženama diljem planeta koje je slijede, jer Adele govori kako je majčinstvo zapravo jedna cjelovita ispunjujuća svrha žene – napisala je Strauss.
Je li to zaista tako? Je li Adele svojim riječima omalovažila one žene koje ne mogu ili ne žele postati majke, ili je jednostavno pretpostavila kako joj je u ovom otvorenom, demokratičnom i liberalnom zapadnom svijetu zajamčeno temeljno ljudsko pravo – pravo na izricanje vlastitog mišljenja, za koje su se, između ostaloga, borile i feministkinje diljem svijeta.

Sve njihove borbe mogle bi se svesti pod zajednički nazivnik – borba za pravo na vlastiti izbor. Pa tko smo onda mi da jedna drugoj uskraćujemo to pravo? Moramo biti sretne što smo dobile priliku birati na kojem ćemo se području ostvariti i nijedna od nas ne bi se trebala sramiti svoga izbora.
Današnji tekst, još u slavljeničkom ozračju povodom obilježavanja Majčinog dana, stoga želim posvetiti upravo ženama koje su svoje ispunjenje pronašle u ulozi majke. Ne zato što imaju nadljudske sposobnosti, niti supermoći (iako se ponekad čini tako), niti zato što su više vrijedne od onih žena koje će se možda odlučiti za neki drugi životni put, nego zato što ih jednim malenim “hvala“ želim podsjetiti koliko je i dalje važna njihova uloga u svijetu, ali i koliku odgovornost od njih zahtijeva odgoj budućih naraštaja. Pretpostavljam da se ne kaže uzalud da je majčinstvo istovremeno najteži i najljepši posao na svijetu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba