Martina Jantol:

“Wellcone” je izvrsno mjesto za promociju naših kontinentalnih bisera i “Bajke na dlanu”

Objavljeno: 10.05.2016. mladenmandic

Martina Jantol iz Stubičkih Toplica, članica HSS-a, krajem veljače imenovana je pomoćnicom ministra turizma. Porazgovarali smo o vezi s tim imenovanjem, njenom dosadašnjem radu i viziji daljeg razvoja kontinentalnog turizma, posebice onog u Zagorju, o odnosima u HSS-u nakon izbora novog vodstva, ali i o predstojećem Regionalnom sajmu kontinentalnog turizma “Wellcone”, koji se od petka do nedjelje održava u Krapini.

Koje su bile vaše kompetencije za dolazak na tako važnu funkciju?

– Zadnje dvije godine vodila sam Odjel za ruralni razvoj i turizam u Zagorskoj razvojnoj agenciji, a prije toga pet godina sam radila u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU kao task manager za provedbu EU projekta poslovne i turističke infrastrukture. Iznimno sam ponosna na projekte koje smo pokrenuli i te time stvarali kvalitetnu podlogu za daljnji razvoj naše “Bajke na dlanu”. Krenuli smo u izradu i osigurali novac za izradu najvažnijeg strateškog dokumenta – Master plana razvoja turizma KZŽ do 2026. godine, definirali što želimo postići, kakvo nam je postojeće stanje i kako ćemo to postići tj. kojim projektima.

Na koje projekte pri tom mislite?

Jedan od najvažnijih projekta koji smo pokrenuli je i Regionalni centar kompetencija za ugostiteljstvo i turizam. Turističkom sektoru kronično nedostaje kvalitetnog i kompetentnog kadra i ovaj projekt je strukturni model za rješavanje problema. Naš obrazovni sustav, nažalost, u mnogo slučajeva ne stiže pratiti potrebe realnog sektora i tu se javljaju problemi. Stoga putem Regionalnog centra želimo stvoriti nukleus gdje će javni i privatni sektor sinergijski stvarati uspješnu priču našeg turizma. Usavršavanje i podizanje svojih kompetencija te samim time i cjeloživotno obrazovanje je naš današnji imperativ.

Koji su danas najveći problemi u turizmu?

Moram spomenuti jedan problem koji je u ovoj godini kulminirao. Kronično nam nedostaje kadra da bi se odradila ovogodišnja turistička sezona. Nije se sustavno bavilo tim problemom. Nedovoljno usmjeravamo naše mlade u turistička zanimanja, a i zanimanja povezana s turizmom. Tamo ih čeka siguran i kvalitetno plaćen posao, a mi školujemo i upisujemo djecu u zanimanja s kojim nakon završene srednje škole ili fakultete završavaju na Zavodu za zapošljavanje i dugo vremena se bore na tržištu rada da nađu zaposlenje. Imamo toliki broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje i nameće se pitanje prekvalifikacije ili revizije samog popisa nezaposlenih. Vrijeme je da pokrenemo sustavne promjene jer posljedice će biti preskupe za nas. Oko 17 posto BDP-a odnosi se na turizam i samim time smo rekli koliko je to bitna grana hrvatskog gospodarstva. Svi zajedno možemo graditi još uspješniju destinaciju, od vlasnika restorana, hotela, do onih koji rade u trgovini i sa smiješkom požele putniku namjerniku dobar dan. Svi moramo početi gledati turizam očima turista.

Gdje u svemu vidite budućnost zagorskog turizma?

Naša “Bajka na dlanu” je još uvijek nedovoljno ispričana priča. Naš potencijal je iznimno velik, i moramo sve svoje snage usmjeriti u realizaciju ciljeva koji su zadani u zagorskom Master planu turizma. Trebamo podići broj smještajnih kapaciteta i naravno osigurati sadržaje u destinaciji. Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone”, koji se ovog vikenda održava u Krapini je izvrsno mjesto za promociju naših bisera kontinenta. Ono što me iznimno veseli su i panel rasprave, koje su jedan od mehanizama za podizanje svijesti o važnosti turizma u našem gospodarstvu, a ujedno pružaju informacije o novitetima. Sajam će svakako biti mjesto susreta struke i kvalitetna platforma za poslovne prilike. Ministar je u svojem posjetu Županiji već pohvalio samu ideju organizacije i istakao potrebu kontinuiteta ovakvih okupljanja i uspjeh nam je zagarantiran.


O Hrvatskoj seljačkoj stranci:

Obitelj nam je temelj društva i to nam je smjer kojim se želimo predstaviti našim biračima

– Izabrali smo svog predsjednika HSS-a Krešu Beljaka i sada svaki član HSS-a ima isti cilj – kvalitetno provoditi temeljne programske odrednice stranke. Lokalni izbori su ispred nas i potrebna nam je kvalitetna priprema i sve snage usmjeravamo u njihovu pripremu. Krapinsko – zagorski HSS ima svoje predstavnike u Glavnom Odboru, Stručnom vijeću i fokusirani smo u narednom razdoblju pripremiti s našim predsjednicima općinskih i gradskih organizacijama dobru platformu za lokalne izbore. Važno je izraditi dobar programski plan i da jasno biračima predočimo naše ideje. U ovom trenutku svima nam je stalo da možemo živjeti od svog rada i da naši mladi mogu naći posao. Neki dan slušam jednu mladu kolegicu koja je nedavno postala majka i kakva su joj prava u tim slučajevima. Pitam se tko će se odlučiti u ovom nesigurnom trenutku stvarati obitelj. To su teme kojima se trebamo baviti i koje su životne. To što se događa unutar stranaka, a zauzima medijski prostor je nevažno. Bitno je kada će se izgraditi novi vrtić ili nadograditi postojeći jer općina ili grad ima veliki natalitetni bum. Obitelj je temelj društva i to su neki od programskih smjerova s kojima se HSS želi predstaviti svojim biračima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba