Blokirano nešto više od devet tisuća Zagoraca, no još uvijek smo “među boljima” u Hrvatskoj

Objavljeno: 07.05.2016. mladenmandic

 

S posljednjim danom veljače, prema podacima koje je obradila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, u Hrvatskoj je u blokadi bilo više od 327 tisuća građana. Njihov dug iznosio je 37,32 milijardi kuna. Krajem prošle godine u blokadi je bilo 321.580 građana, a dug je iznosio 36,52 milijarde kuna. Najviše dužnika i najveći apsolutni iznos duga je u Gradu Zagrebu.

Najviše u Bedekovčini

Što se pak tiče Krapinsko – zagorske županije, u blokadi je bilo 9077 Zagoraca pri čemu smo pri dnu ljestvice u Hrvatskoj. Najveći broj blokiranih je u općini Bedekovčina, njih 719, slijedi Zabok sa 712 blokiranih. U Krapini blokirano je njih 691, ali njihov je ukupni dug najveći među svim zagorskim gradovima i općinama i iznosi nešto više od sto milijuna kuna. Najmanji broj blokiranih je u općini Zagorska Sela, njih 44, slijedi Jesenje s 56 i Mihovljan sa 73. Manje od sto blokiranih je i u općinama Tuhelj, Kumrovec i Novi Golubovec. Zagorci državi duguju 92 milijuna kuna, gradovima i općinama 5,3 milijuna kuna, a više od 810 milijuna kuna dužni su ostalim vjerovnicima.

Manji od 10.000 kuna

Najveći je broj građana čiji je dug s osnove neizvršenih osnova za plaćanje veći od dvije tisuće kuna i manji od deset tisuća kuna. U cijeloj Hrvatskoj njih je bilo 81.790. Pribroje li se tom broju građana i oni koji su blokirani za iznos manji od dvije tisuće kuna, ukupno je 129.513 građana blokirano zbog duga koji je jednak ili manji od deset tisuća kuna. Za usporedbu, na koncu prošle godine, blokiranih građana, čiji je dug iznosio do deset tisuća kuna bio je 126.662, a iznos njihova duga bio je 477,6 milijuna kuna. Prema stanju od 29. veljače ove godine, dug je nešto veći i iznosi 480,1 milijuna kuna.


Prema udjelu blokiranih u odnosu na broj radno sposobnih, s 9,76 posto, Zagorci na 17. mjestu u Hrvatskoj

Prema podacima s kraja prošle godine, Krapinsko – zagorska županija se prema udjelu blokiranih građana u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, nalazi tek na 17. mjestu u Hrvatskoj s udjelom od 9,76 posto. Najviše je blokiranih u odnosu na broj radno sposobnih, u Koprivničko – križevačkoj županiji, njih 14,52 posto, slijede Sisačko – moslavačka županija s 13,29 posto i Virovitičko – podravska županija s 12,87 posto. Na području Grada Zagreba, zbog njegove veličine, dakako da se nalazi najveći apsolutni broj blokiranih, no u odnosu na broj stanovnika, oni su s 11,07 posto na sredini ljestvice svih hrvatskih županija u odnosu na broj stanovnika.


Član Uprave Fine Željko Pavić:

Fina nije inicijator blokada, već samo mora provoditi zakon

Član Uprave Fine Željko Pavić, rekao nam je kako mnogi građani krivo razumiju njihovu ulogu u blokadama.
– Fina nije inicijator blokada računa, već samo mora, sukladno zakonu, provoditi naloge vjerovnika, odnosno naloge sudskih presuda – objasnio je Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba