Donji Škrnik

U obnovu spomenika palim borcima NOB-a uloženo 9900 kuna

Objavljeno: 15.04.2016. mladenmandic

U Donjem Škrniku u općini Kumrovec, završeni su radovi na obnovi spomenika poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora. Djelatnici općine Kumrovec započeli su obnovu lani čišćenjem okoliša oko samog spomenika koji je bio zapušten i u iznimno lošem stanju.

Zahvaljujući donaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske koji su uvidjeli važnosti obnove ovog spomenika, obnova je uspješno završena. U općini Kumrovec kažu kako je važnost obnove ovog spomenika vidljiva i zbog činjenice da se procjenjuje kako je skoro polovica svih spomenika i spomen ploča s obilježjima NOB-a u Hrvatskoj oštećena ili uništena, a mnogi su i totalno zapušteni.

– Primarni cilj obnove ovog spomenika je očuvanje važnog dijela kulturne i povijesne baštine Hrvatske kao i šireg kumrovečkog kraja. U obnovu spomenika Savez antifašističkih boraca i antifašista uložio je 9900 kuna. Podloga je bila skroz razbijena. Napravljen je novi stup iz mramora, očišćen je kamen i postavljena nova ploča s imenima svih poginulih.

Ostaje još samo napraviti donji betonski dio kojeg ćemo presvući brušenim kulirom, a to će općinu Kumrovec koštati oko dvije tisuće kuna – rekao nam je općinski načelnik Dragutin Ulama dodavši i kako je na slikama vidljivo stanje spomenika NOB-a prije i nakon njegove obnove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba