Svjetski dan zdravlja

Od dijabetesa boluje čak deset tisuća Zagoraca

Objavljeno: 08.04.2016. Alen Brodar

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije u četvrtak, u prostorijama Srednje škole Krapina prigodnim programom za građane obilježila Svjetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen borbi protiv dijabetesa.

Tihi ubojica

Bojana Nikitović iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije održala je predavanje na temu „Što ne znamo o dijabetesu“. Liječnica je, između ostalog, istaknula kako prema nekim podacima u Krapinsko-zagorskoj županiji ima oko 10.000 oboljelih od dijabetesa. Dijabetes nazivamo i „tihi ubojica“, budući da, kako kaže doktorica Nikitović, velik broj oboljelih nije svjestan da boluje od ove bolesti. Ono što je najvažnije, a što su ovom prilikom učenici na šaljiv način pokazali, jest držati se zdravog načina života. To podrazumijeva zdravu prehranu i redovnu fizičku aktivnost, koja se odnosi na šetnju, trčanje ili bilo koju drugu fizičku aktivnost.
U programu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja nastupili su učenici OŠ Ljudevit Gaj Krapina, učenice SŠ Bedekovčina te polaznici DV Gustav Krklec Krapina, koji su kroz kratak skeč i pjesmu prikazali što je to dijabetes, na koji način možemo kontrolirati dijabetes te koliko je važna zdrava prehrana i fizička aktivnost kako bi se očuvalo zdravlje i spriječila ova bolest.

Prigodan program

Programu su prisustvovali zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, pomoćnica ravnateljice Doma zdravlja KZŽ za sestrinstvo Biserka Sviben, predsjednik Udruge oboljelih od dijabetesa Krapina Marko Štefanko i ravnatelj SŠ Krapina, Ivica Rozijan.
Na kraju programa sudionici su imali priliku izmjeriti tlak i visinu šećera u krvi, a korisne savjeti mogli su dobiti od patronažnih sestara i djelatnika Ljekarne Krapinsko-zagorske županije koja je ovom prilikom donirala trakice za mjerenje šećera i ostale edukativne materijale te uzorke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba