Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog velikog interesa, osigurao dodatnih 90 mil. kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća - ukupno će to biti 390 mil. kuna

Svi zainteresirani od subote mogu ispuniti prijavni obrazac i učitati potrebnu dokumentaciju, a službeno zaprimanje zahtjeva počinje 7. prosinca

Objavljeno: 28.10.2021. zagorjeinternational

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog velikog interesa za energetsku obnovu obiteljskih kuća, osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna, pa će tako građanima na raspolaganju biti ukupno 390 milijuna kuna.

Podnošenje zahtjeva trebalo je započeti sredinom listopada, no zbog tehničkih poteškoća, točnije, činjenice da je analizom utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena prema sustavu e-Prijave bilo upućeno oko dva milijuna zahtjeva te je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije, ono je moralo biti odgođeno.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučili su da će svi zainteresirani od ove subote, u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, a sa službenim zaprimanjem zahtjeva započet će se od utorka, 7. prosinca.

60 posto

Podsjetimo, na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 metara kvadratnih ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice, poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije.

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove, sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

204.000 kuna

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera, kućanstvo će moći dobiti i do 204.000 kuna bespovratnih sredstava.

– Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto. Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, procjenjujemo da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava – rekli su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba