Nagradu najuspješnijoj poljoprivrednici uručio predsjednik HPK i potpredsjednik udruženja Copa Cogeca Mladen Jakopović

Proglašeni pobjednici eko proizvodnje u EU na ovogodišnjoj trećoj “EU Organic Awards”

Objavljeno: 24.09.2024. zagorjeinternational

Povodom “EU Organic Day 2024.”, Europska komisija je u ponedjeljak objavila pobjednike i dodijelila nagrade trećeg izdanja “EU Organic Awards”. Jednu od nagrada i to najuspješnijoj ekološkoj poljoprivrednici gospođi Reinhilde Frech-Emmelmann iz Austrije uručio je predsjednik HPK i potpredsjednik udruženja Copa Cogeca Mladen Jakopović.  

– Nagrade EU Organic Awards naglašavaju raznolikost, otpornost i izvrsnost organskog uzgoja u Europi. Predstavljaju inspirativne priče o viziji i ustrajnosti, pokazujući što je moguće kada održivost i inovacija idu ruku pod ruku. Kao Copa i Cogeca, ponosni smo što smo partneri za ovo treće izdanje. Želio bih zahvaliti svim sudionicima i pohvaliti sve pobjednike za njihovu predanost i doprinos europskom ekološkom uzgoju – izjavio je u Bruxellesu na svečanost dodijele nagrada predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Jakopović je pojasnio je kako su Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC), Europski odbor regija (CoR), COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe zajedno pokrenuli projekt ekološke nagrade EU-a. Ove nagrade zamišljene su kao nastavak Akcijskog plana za razvoj ekološke proizvodnje, koji je Komisija odobrila 25. ožujka 2021., a kojim je najavljeno uvođenje takvih nagrada za podizanje svijesti o ekološkoj proizvodnji i povećanje potražnje za ekološkim proizvodima. 

Ovogodišnji pobjednici slijede visoke standarde koje su postavili njihovi prethodnici i prikazuju održive i nadahnute projekte u europskom organskom lancu vrijednosti. Pobjednički projekti i ljudi koji stoje iza njih, pokazali su kako organska poljoprivreda i proizvodnja mogu stvoriti inovativne lance vrijednosti i stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja u ruralnim područjima.

Dobitnici

Najbolji organski poljoprivrednik (žena) je gospođa Reinhilde Frech-Emmelmann iz Austrije, koja je osnovala tvrtku ReinSaat GmbH 1998. na biodinamičkoj farmi Demeter u Donjoj Austriji. Farma je specijalizirana za organsko sjeme bez GMO-a, s više od 800 sorti otpornih na sjeme, te promiče biološku raznolikost i održivi uzgoj diljem Europe.

Najbolji organski poljoprivrednik (muškarac) je gospodin Benny Schöpf iz Njemačke. Schöpf je glavni uzgajivač povrća u Kartoffelkombinatu, najvećoj zadružnoj farmi koju podržava zajednica u Njemačkoj. Opskrbljujući 2300 kućanstava tjedno organskim povrćem, farma daje prioritet poštenim radnim uvjetima i održivim praksama, promičući alternativni poljoprivredni ekonomski sustav.

Najbolja organska regija je Južni Savo u Finskoj koja je izgradila jaku kulturu organskog uzgoja kroz 40 godina suradnje između farmera, istraživača i lokalnih vlasti. S 200 organskih farmi, regija promiče održive prakse, očuvanje kvalitete vode i bioraznolikosti, a dom je Finskog instituta za organska istraživanja.

Najbolji organski grad proglašen je BioStadt Bremen u Njemačkoj. S više od 30 posto farmi certificiranih za organsku proizvodnju, grad promiče održive prehrambene sustave kroz projekte zajednice i inovativne poljoprivredne inicijative, osnažujući građane da pokreću lokalne promjene. BioStadt Bremen radi na pretvaranju cjelokupne gradske prehrane u školama, jaslicama i bolnicama na 100 posto organsku hranu do 2025.

Najbolji organski bio-distrikt je Sörmland Bio-distrikt u Švedskoj. Smješten južno od Stockholma, Sörmland je bio pionir u organskom uzgoju od 1940-ih, okupljajući farme, prerađivače hrane, restorane i još mnogo toga. S 20 posto organskih poljoprivrednih površina, okrug promiče lokalne organske proizvode, održivi turizam i svijest o dobrobitima organske hrane za zdravlje.

Najbolje malo i srednje poduzeće za organsku preradu hrane je Gino Girolomoni Cooperativa Agricola u Italiji. Smještena u regiji Marche, ova zadruga specijalizirana je za organsku proizvodnju tjestenine, nastavljajući misiju svog osnivača Gina Girolomonija. S 80 hektara organskog poljoprivrednog zemljišta i pogonima na obnovljivu energiju proizvodi 9 milijuna tona tjestenine godišnje, uzdržavajući više od 300 farmera i 60 lokalnih radnika.

SAiFRESC je najbolji prodavač organske hrane u Španjolskoj. Osnovan od strane tri farmera 2011., SAiFRESC je prešao na organsku poljoprivredu, revitalizirajući poljoprivredu u Valenciji. S 30 hektara organske zemlje, proizvode 70 organskih proizvoda, prodajući 90 posto svoje proizvodnje lokalno i smanjujući pakiranja. Inicijativa promiče kružno gospodarstvo i održava edukativne radionice o ekološkoj poljoprivredi.

Najbolji organski restoran/usluga hrane je Kalf & Hansen u Švedskoj. Ovaj lanac restorana koji su 2014. osnovali Rune i Fabian Kalf-Hansen nudi 100 posto organsku sezonsku nordijsku kuhinju. S dva restorana, ugostiteljskim uslugama i organskim obrocima u švedskim vlakovima, Kalf & Hansen daje prednost lokalnoj nabavi, održivosti i pristupačnim organskim obrocima, gradeći snažne odnose s lokalnim proizvođačima.

O nagradi 

Za ovogodišnje izdanje pristiglo je gotovo 100 prijava iz cijele EU, a u uži izbor ušla su 24 kandidata iz 11 zemalja. “EU Organic Awards” ima sedam kategorija i osam pojedinačnih nagrada, prepoznajući inovativne, održive i nadahnute projekte koji dodaju značajnu vrijednost organskoj proizvodnji i potrošnji. Nagrade organiziraju Europska komisija, Europski gospodarski i socijalni odbor, Europski odbor regija, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz potporu Europskog parlamenta i Vijeća.

U uži krug za ove nagrade Hrvatska ove godine nije imala predstavnike. Iz HPK podsjećaju kako je nagradu Europske komisije za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u 2022. godini osvojio  David Pejić, direktor Zrno eko imanja iz Zagrebačke županije – najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, koji tada proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u EU.

“EU Organic Day” pokrenuli su Europski parlament, Vijeće i Europska komisija 2021. godine kao novu inicijativu za obilježavanje i promicanje organske poljoprivrede.

Proizvodnjom visokokvalitetne hrane s malim utjecajem na okoliš, organska poljoprivreda igra ključnu ulogu u razvoju održivog prehrambenog sustava za EU. Nakon Akcijskog plana EU-a za razvoj organske proizvodnje u EU-u, usvojenog 2021., Komisija radi na daljnjem promicanju prednosti ekološke proizvodnje. Pokretanje i obilježavanje Dana organske proizvodnje EU-a i nagrada “EU Organic Awards” dvije su konkretne akcije kojima se organska poljoprivreda stavlja u središte pozornosti. Strateški planovi ZPP-a u trenutnoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici također pružaju veću financijsku potporu – 14,7 milijardi eura od 2023. do 2027. – za poljoprivrednike u EU-u koji prelaze na ekološku poljoprivredu i ostaju u njoj. Gotovo sve države članice sada po prvi put imaju uspostavljene sveobuhvatne strategije organske proizvodnje.

Između 2012. i 2022. udio ukupne organske površine u ukupnoj korištenoj poljoprivrednoj površini EU-a porastao je s 5,9 posto na procijenjenih 10,5 posto. To predstavlja procijenjeno povećanje od 7,4 milijuna hektara. U posljednjih nekoliko godina, tržište organskih proizvoda se nevjerojatno održalo unatoč određenim izazovima, posebice visokoj inflaciji hrane i porastu troškova energije. Ukupna maloprodaja organskih proizvoda u EU-u porasla je s 38,6 milijardi eura 2019. na 45 milijardi eura 2022., s vrhuncem od 46,3 milijarde eura 2021. EU je drugo najveće tržište za organske proizvode, nakon SAD-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba