Narezani kruh u plastičnim prozirnim pakiranjima vrlo je praktičan. Ne treba ga rezati, pogodan je za mazanje namaza, izradu sendviča, a čini se da i nekako traje duže. No, je li to baš tako?
Kako piše Agroklub takav kruh često sadrži konzervanse i aditive koji mu produljuju rok trajanja, a čuvanje u plastičnim vrećicama može dovesti do sporijeg sušenja.
Nataša Hulak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, otkriva za portal Foodfacts.news da se smatra da nakon pečenja nema aktivnih endospora plijesni, od kojih su to najčešće Aspergillus i Penicillium (bijela i zelena plijesan) te se bilo koja pojava kvarenja izazvana njima može pripisati rukovanju i procesiranju prilikom pakiranja u vrećice.
Kratkoročno, dodaje, ovo je učinkovito u održavanju kruha mekim, ali na kraju može potaknuti rast plijesni jer se čuvanjem u vrećicama sprječava cirkulacija zraka i stvara se povećano vlažno okruženje koje pogoduje njihovom rastu.
– Takav proizvod je u svom sastavu idealan medij za rast plijesni, kvasaca i bakterija, a čimbenici poput vlage, temperature i kiselosti (pH) pridonose kvarenju pakiranog kruha ako odstupaju od preporučenih vrijednosti – tvrdi ona i dodaje kako kruh, ako je bez konzervansa, trebao bi se konzumirati unutar pet dana.
Kako bismo, preporučuje, smanjili rizik pojave plijesni svakako bi ga, navode, valjalo pohraniti u hladnjaku na temperaturi do osam Celzija, posebno u ljetnim mjesecima. Zagrijavanje rezanog kruha u tosteru ili mikrovalnim pećnicama pomaže inaktivaciji spora.
– Na kraju možemo zaključiti da rezani kruh u plastičnoj vrećici možete nastaviti kupovati, ali uz oprez koliko dugo i gdje ga skladištite – dodaju s portala Agroklub.