NIKAD DOSTA OPREZA:

Je li pametno kupovati narezani kruh u plastičnim vrećicama?

Objavljeno: 22.09.2024. zagorjeinternational

Narezani kruh u plastičnim prozirnim pakiranjima vrlo je praktičan. Ne treba ga rezati, pogodan je za mazanje namaza, izradu sendviča, a čini se da i nekako traje duže. No, je li to baš tako?  

Kako piše Agroklub takav kruh često sadrži konzervanse i aditive koji mu produljuju rok trajanja, a čuvanje u plastičnim vrećicama može dovesti do sporijeg sušenja. 

Nataša Hulak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, otkriva za portal Foodfacts.news da se smatra da nakon pečenja nema aktivnih endospora plijesni, od kojih su to najčešće Aspergillus i Penicillium (bijela i zelena plijesan) te se bilo koja pojava kvarenja izazvana njima može pripisati rukovanju i procesiranju prilikom pakiranja u vrećice.  

Kratkoročno, dodaje, ovo je učinkovito u održavanju kruha mekim, ali na kraju može potaknuti rast plijesni jer se čuvanjem u vrećicama sprječava cirkulacija zraka i stvara se povećano vlažno okruženje koje pogoduje njihovom rastu. 

– Takav proizvod je u svom sastavu idealan medij za rast plijesni, kvasaca i bakterija, a čimbenici poput vlage, temperature i kiselosti (pH) pridonose kvarenju pakiranog kruha ako odstupaju od preporučenih vrijednosti – tvrdi ona i dodaje kako kruh, ako je bez konzervansa, trebao bi se konzumirati unutar pet dana. 

Kako bismo, preporučuje, smanjili rizik pojave plijesni svakako bi ga, navode, valjalo pohraniti u hladnjaku na temperaturi do osam Celzija, posebno u ljetnim mjesecima. Zagrijavanje rezanog kruha u tosteru ili mikrovalnim pećnicama pomaže inaktivaciji spora. 

– Na kraju možemo zaključiti da rezani kruh u plastičnoj vrećici možete nastaviti kupovati, ali uz oprez koliko dugo i gdje ga skladištite – dodaju s portala Agroklub. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba